Hlavní obsah

Pandemie vystřelila ceny psů raketově vzhůru

Brno

Pandemie koronaviru zvedla ceny psů. I na štěňata dříve běžně dostupných plemen se navíc musí dlouho čekat.

Foto: Profimedia.cz

Jack Russel teriér

Článek

„Jsou skoro nedostupní. Na štěně se nyní čeká i rok. O cenách ani nemluvme. Psi, kteří před rokem stáli patnáct šestnáct tisíc, nyní přijdou klidně na pětadvacet i více. A to jsou samozřejmě rasy, kde je ten rozdíl ještě vyšší,“ řekla Právu chovatelka Kateřina Kaňová, která na Světové výstavě v Brně připravovala minulý týden do výstavního kruhu svého Jack Russell teriéra Funsy.

Mnoho lidí dnes lituje, že si kvůli pandemii pořídili domácího mazlíčka

Žena

Obdobně jsou na tom i jiná chovateli oblíbená plemena. Jak Právu řekl Radek Uher z Prostějova, chovatel „královských“ psů kavalier King Chales španěl, cena štěňat byla před rokem a půl dvanáct až patnáct tisíc, dnes se pohybuje kolem třiceti tisíc a psi ani nejsou k mání.

Foto: ChS Gothywen

Čeští fousci mají nejčastěji tmavě hnědou barvu na hlavě, zbytek těla je světlejší, často ve stylu pepř a sůl.

Odraz situace ve společnosti

„Chovatelství a ceny psů hodně odrážejí situaci ve společnosti. Zájem o ně se zvednul v době, kdy prakticky nebylo možné cestovat, pracovalo se z domu,“ řekl Právu chovatel. „Lidé mají dnes v oblibě především malá a střední plemena v domnění, že jsou asi méně náročná, což je ale velký omyl,“ dodal k současnému módnímu trendu Uher.

Nový trend mezi milovníky psů. Oblečení vyrobené z chlupů jejich miláčků

Styl

Cena až o třetinu se zvedla i u dalšího oblíbeného plemene, knírače velkého. „Zhruba před rokem bylo štěně za patnáct či osmnáct tisíc. Dnes je to kolem pětadvaceti tisíc. Ale u tohoto plemene se zřejmě již nabídka nasytila. Myslím si to kvůli přibývajícím inzerátům na prodej štěňat, které ještě před pěti měsíci prakticky vymizely,“ řekla Právu Katka Boháčová ze známé chovatelské stanice Od devíti vrb z Žermanic.

Jak se všichni Právem dotázaní shodují, mnohem více než u nás se ale zvedly ceny v Rusku, které je známé špičkovými chovy. Například Birdet kolie, která ještě v roce 2020 v Rusku přišla na 25 až 30 tisíc korun, je letos i za padesát tisíc. „Také tam se však na štěně může rok čekat. Záleží ovšem na mnoha okolnostech, například na zabarvení štěněte nebo jestli je to pes či fena,“ říká chovatelka Aneta Horáková z Broumova.

Útulek hledá nové majitele zvířat přes seznamovací aplikaci

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám