Hlavní obsah

Paměť národa se omluvila Kyjevu za krymské Tatary na Hradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolegium společnosti Paměť národa se omluvilo za pozvání prokremelských krymských Tatarů prezidentem Milošem Zemanem na Pražský hrad. Dopis s omluvou zaslali jak ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, tak premiérovi Oleksiji Hončarukovi. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček odmítl, že by Zeman zástupce krymského spolku na Hrad pozval. Podle něj přišli jen jako doprovod jiných hostů.

Foto: Právo

Udílení státních vyznamenání se 28. října účastnili i prokremelští krymští Tataři. Paměť národa se za to omlouvila ukrajinskému prezidentovi.

Článek

Fotky z recepce na Pražském hradě, kterou prezident pořádal u příležitosti státního svátku 28. října, si prokremelští krymskotatarští aktivisté ze spolku Kyrym birligi (Krymská jednota) zveřejnili na facebooku.

Doprovodili je textem, že Miloš Zeman uznal Ruskem obsazený ukrajinský poloostrov Krym za součást Ruska. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček tvrzení nejprve na dotaz serveru Deník N nepopřel, ČTK ale následně sdělil, že Zeman nadále považuje anexi Krymu za protiprávní. Deník N zároveň uvedl, že zástupci Tatarů byli na Hradě na prezidentovo pozvání.

Ukrajinské velvyslanectví v Praze pozvání odsoudilo a českého velvyslance v Kyjevě Radka Matulu si kvůli záležitosti předvolalo ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Kolegium Paměti národa v dopisu ukrajinským nejvyšším představitelům vyjádřilo zahanbení nad tím, že byli tito prokremelští krymští Tataři na Hrad pozváni. Zemanovo chování označili za nemravné.

"Setkávání naší hlavy státu s kolaboranty, kteří mají vyvolat dojem, že anexe cizího území je legitimním krokem, pokud si to tamní lid přeje, přímo napomáhá okupačnímu režimu, který na cizím státu vykonal neomluvitelné násilí," píše se v dopise. Organizace ho ve středu předala ukrajinskému velvyslanci v Praze Jevhenovi Perebyjnisovi.

Ovčáček ČTK v reakci sdělil, že prezident krymský spolek na Hrad 28. října nepozval. Pozvání podle něj dostali zástupci Rusínů. "Což je vzhledem k historii první československé republiky logické. Každá pozvánka je pro dvě osoby a záleží jen na pozvaném, kdo doprovod tvoří," napsal.

Dopis Paměti národa označil Ovčáček za "blamáž a nemravnost vůči České republice, protože na základě fake news poškozují její jméno na Ukrajině". Zároveň připomněl, že Zeman považuje anexi Krymu za nezákonnou.

Koordinátorem projektu Paměť národa je společnost Post Bellum, která spolupracuje s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů. Cílem je vytvořit sbírku vzpomínek pamětníků důležitých historických událostí. Kolegium tvoří několik desítek lidí. Pod dopisem je uvedeno pět zástupců vedení projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám