Hlavní obsah

Na vojenskou základnu v Afghánistánu střeženou Čechy zaútočil Tálibán

Kábul

U afghánské vojenské základny Bagrám v Afghánistánu se ve středu odpálil sebevražedný atentátník. Nikoho nezabil, ale několik lidí zranil. Podle afghánských zdrojů utrpěli zranění tři lidé. Na základě působí i čeští vojáci, podle generálního štábu jsou ale všichni v pořádku. K útoku se přihlásil Tálibán.

Foto: AP

Ilustrační foto

Článek

Podle prohlášení americké armády byl výbuch zaznamenán v 17:38 místního času (15:08 SELČ) u kontrolního stanoviště před základnou. Postižen je podle tohoto zdroje „malý počet lidí”, kteří jsou v péči zdravotnických zařízení v Bagrámu.

„Bagrámská letecká základna je zabezpečená a incident se vyšetřuje,” uvádí se v prohlášení americké armády.

Bagrámské letiště se nachází v provincii Parván v centrální části Afghánistánu. Jeho vnější ostrahu pomáhají zajišťovat také čeští vojáci. Mluvčí generálního štábu Jan Šulc ale ujistil, že všichni čeští vojáci v Bagrámu jsou v pořádku.

Pomsta za urážlivé letáky

K útoku se přihlásil prostřednictvím svého mluvčího Tálibán, podle nějž šlo o odvetnou akci za hanobící letáky. Americká armáda je shodila nad provincií Parván a ve středu sama uznala, že mohly být pro muslimy urážlivé, takže se za ně omluvila.

Smyslem tohoto propagačního materiálu bylo vyzvat civilisty, aby pomohli armádě pronásledovat radikály. Na letácích je velký obrázek lva pronásledujícího menšího psa.

„Vybojujte si na teroristických psech zpět svou svobodu a spolupracujte s koaličními jednotkami, aby se mohly zaměřit na vaše nepřátele a zničit je,” uvádí hlavní text nad lvem.

Reklama

Výběr článků

Načítám