Hlavní obsah

Letošní léto je devastující, stěžují si provozovatelé malých vodních elektráren

Právo, Martin Procházka

Pro provozovatele malých vodních elektráren je letošní léto devastující. Označují je jako nejhorší za nejméně dvacet let. Výroba ve většině z nich je nyní zastavena. Právu to řekl předseda Asociace hydroenergetiků Zdeněk Nováček.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Za posledních dvacet let nikdy nenastala taková situace jako letos, je to katastrofální. Sucha zasáhla výrobce velmi citelně,“ řekl Nováček. Výroba podle něj doposud dosahuje jen asi 30 procent průměru toho, co malé vodní elektrárny obvykle vyrobí od začátku roku.

Za celý rok nejvýše 50 procent průměru

„V minulých letech se to s hladinou vody vždy během roku srovnalo, ale při tak dlouhodobém suchu, jako je nyní, se to již nemůže podařit,“ uvedl.

V normálním roce se podle něho dvě třetiny elektřiny z malých vodních elektráren vyrobí v jarních měsících, nejpozději do konce června nebo začátku července. „Letos navíc byla i špatná zima. Za celý rok dosáhneme maximálně 50 procent průměrné roční výroby,“ odhadl Nováček.

Voda v přírodě mizí

Problémy vodních elektráren podle něho nejsou jen v aktuálním množství vody. „V zimě je mráz, na jaře vody obsahují nečistoty, v létě je vody málo a na podzim je zase plná listí. Vše je čistě závislé na přírodě,“ upozornil. Jak to bude vypadat do konce roku, lze podle něho jen těžko odhadnout.

„Lze jen těžko předpovídat, vždyť i meteorologové se netrefí ani na tři dny dopředu,“ uvedl. Situaci podle něho nezlepší ani případné použití jiných typů techniky. „Nezáleží na použité technologii, všichni už nyní máme dobré technologie na vysoké úrovni,“ zmínil.

Od roku 1997, kdy byly na Moravě největší povodně, podle něho průtoky vody neustále klesají. „Voda v přírodě mizí. V posledních letech byly poklesy pozvolné, ale letos je to extrémní,“ upozornil.

Výroba stojí, není na splátky bankám

Malé vodní elektrárny také musí dodržovat podmínky. „Musíme zachovat minimální dostatkové množství vody v toku, a to už poslední měsíc, měsíc a půl není možné, takže veškerá výroba je zastavena,“ řekl. To se podle něho tvrdě projevuje zejména na hospodaření těch, kteří si na stavbu elektrárny půjčili.

„Nejvíce je mi líto lidí, kteří na elektrárnu mají úvěry nebo půjčky. Banky se na důvod, proč nemají na splátky, neptají,“ postěžoval si. Situace je podle něho tragická i pro ty, kteří z provozu malých vodních elektráren živí své rodiny.

Pomoc od státu nečekají

V to, že by těmto malým firmám pomohl stát, Němeček ani nedoufá. „Neočekáváme, že nám stát pomůže třeba tak, jak pomáhá zemědělcům. To se ještě nikdy nestalo. Dostáváme podporu výkupní ceny, ale v případě nedostatku srážek jsme nedostali nikdy nic,“ řekl Němeček. „Nezbývá než čekat,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám