Hlavní obsah

Ekonom: Vláda bude před volbami uplácet důchodce, půlbilionový deficit je bianko šek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšení deficitu státního rozpočtu z 320 na 500 miliard korun uvolní vládě finance k uplácení voličů před podzimními volbami, míní ekonom Lukáš Kovanda. Také loni si ministerstvo financí vytvářelo půlbilionovým schodkem rezervu pro případ zhoršení vývoje epidemie koronaviru, ale nakonec ji celou nevyužilo. Kovanda se domnívá, že letos ji může snáz vyčerpat, i když to nebude potřeba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„Za naše peníze se bude uplácet jedna voličská skupina, která je velice početná a loajální. Vláda může desítky miliard rozdat na dalším rouškovném pro důchodce. Očekávám, že k tomu dojde v letních měsících, aby si to zapamatovali před volbami a pak to hodili té „správné“ straně,“ řekl Novinkám Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

„Trochu by mě i překvapilo, kdyby takový bianco šek nevyužili. Když to realisticky spočítáme, navýšení dluhu mělo být nejvýše na 450 miliard korun. Dalších 50 miliard korun nemá žádné opodstatnění,“ poznamenal.

Schodek rozpočtu bude půl bilionu, odsouhlasila vláda

Domácí

Prohloubení schodku letošního státního rozpočtu schválila vláda v pondělí. Podle resortu byl daný krok nutný, aby se reflektovalo nejenom zrušení superhrubé mzdy, zvyšující se náklady zdravotního systému, ale i výplata nového kompenzačního bonusu pro podnikatele.

Na ten resort v únoru a březnu vyčlenil 18 miliard korun, což je ale stále výrazně méně, než požadovali zástupci opozice.

Loňský schodek bude 5,8 procenta HDP, čeká ministerstvo

Ekonomika

Koaliční strany už loni čelily kritice, že si kupují voliče, když vláda před podzimními krajskými a senátními volbami schválila takzvané rouškovné - jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun poté důchodci dostali na konci roku.

Podle Kovandy by současná pomoc měla směřovat zejména k podnikatelům. „Jsou více zasaženi danou situací. Neříkám, abychom důchodcům nic nedávali, ale příjmy se jim nikterak nesnížily,“ podotkl.

„Jenže už z loňských čísel bylo zřejmé, že jsou pro vládu prioritou důchodci. Více peněz šlo na rouškovné než kompenzační bonus pro OSVČ,“ dodal Kovanda.

Podobně to vidí i analytik Petr Bartoň z Natlandu, současné navýšení schodku považuje za neopodstatněné. „Ekonomika je v lepším stavu, než ministerstvo předpokládalo při sestavování rozpočtu,” uvedl.

„Nezbývá než doufat, že schodek nakonec nevyčerpá, jako jej nevyčerpalo v roce loňském. Ten však nebyl volebním, letos může být takovýto neodůvodnitelný schodek přílišným lákavým pokušením,“ míní Bartoň.

Vláda v lednu hospodařila s nejvyšším deficitem v historii

Ekonomika

Za celý loňský rok, ovlivněný dopady pandemie, skončil státní rozpočet v rekordním schodku 367,4 miliardy korun. Rozpočet, který schválila Sněmovna, ale počítal s deficitem 500 miliard korun, když ho poslanci na návrh vlády třikrát zvýšili z původních 40 miliard.

O návrhu na zvýšení letošního schodku by měla Sněmovna jednat ve čtvrtek. Změnu rozpočtu navrhne ministryně financí Alena Schillerová (ANO) schválit poslancům ve stavu legislativní nouze.

Reklama

Výběr článků

Načítám