Hlavní obsah

Sucho je letos nejhorší, zasáhlo už 92 procent území

Rozloha Česka, kterou postihlo sucho, dosáhla v minulém týdnu svého dosavadního letošního maxima. Vysoké teploty v kombinaci s nedostatkem srážek způsobily, že na 63 procentech území je stav sucha extrémní či výjimečný, celkově je sucho na 92 procentech území, vyplývá ze zprávy vědeckého týmu InterSucho.

Foto: Intersucho s Novinky.cz

Článek

Rozloha ČR je 78 866 kilometrů čtverečních, sucho tedy postihlo přes 72 tisíc kilometrů. Zasáhlo úrodu zemědělců, což se zřejmě odrazí v cenách například pekařských výrobků. Platí výstraha před požáry.  [celá zpráva]

Minulý týden pršelo v pondělí jen v úzkém pásu od Jindřichova Hradce po Trutnov, v ostatních částech republiky byly úhrny zanedbatelné či nulové. Kvůli tomu se rozšířil stav sucha z 83 procent území na 92 procent v celém sledovaném půdním profilu 0 až 100 centimetrů.

„Nejvíce se zhoršila situace v povrchové vrstvě 0 až 40 centimetrů, kde došlo k nárůstu zasaženého území o 30 procent proti předchozímu týdnu," řekl Trnka. Plošně se tak současný stav začíná vyrovnávat suchu ze srpna 2015, které bylo v novodobé historii nejhorší.

Foto: David Taneček, ČTK

Sucho v Česku je letos takové, že v lesích usychá kapradí.

„V půdě momentálně chybí nejvíce mezi 40 až 80 milimetry vody. Na její doplnění by bylo potřeba podstatně větší množství srážek nejlépe v podobě dlouhodobého mírného deště," uvedl bioklimatolog Miroslav Trnka.

Vzhledem k tomu, že letos byla již třetí zima po sobě, kdy se nenaplnil půdní profil, tenčí se i zásoby podzemních vod. Podle Trnky víceméně koresponduje tento stav hydrologického sucha s oblastmi, kde bývají dlouhodobější deficity půdní vlhkosti.

Nejhůře jsou na tom místa na severu jižní Moravy a Vysočiny, východní a severní Čechy. Bez rizika sucha je pouze malá oblast na severovýchodě republiky u hranic se Slovenskem.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Porost kukuřice u Nových Kopist

Sucho má pochopitelně dopad i na zemědělské výnosy. Nižší hlásí prakticky všichni zpravodajové z 64 okresů.

„Na většině území je kondice vegetace o deset až 25 procent a místy i o 35 procent horší, než je pro toto období obvyklé. Proti předchozímu týdnu došlo k dalšímu výraznému propadu. Nejhorší stav proti normálu pozorujeme ve středu, na západě, severozápadě a také na východě Čech i v oblasti střední a jižní Moravy. Velmi negativní situace je v zemědělsky intenzivně využívaném Polabí. Rezervy půdní vláhy se vyčerpaly," uvedl Trnka.

Poškození je v tuto chvíli prakticky nevratné a nelze očekávat zlepšení. Podobný stav je také v německém Braniborsku, v Belgii, Nizozemsku, Dánsku a částech Polska a Běloruska.

Mírné zlepšení lze v Česku očekávat nejdříve koncem tohoto týdne při přechodu studené fronty, a to pouze ve vrchní vrstvě půdy do 40 centimetrů. Předpověď úhrnu srážek je však zatím nejistá.

Reklama

Související témata:

Související články

Studny jsou bez vody, ta se do nich vozí

Nebývalé sucho a přetrvávající vedra způsobují rychlý úbytek vody ve studních. Kdo není napojen na obecní vodovod, musí si vodu do studny nechat dovézt. Někde...

Výběr článků

Načítám