Článek
„Vzhledem k tomu, že nejčastěji máme na stole smaženého, obvykle také tučného kapra a k němu konzumujeme povětšinou bramborový salát, který zvláště s majonézou také není zrovna lehkým dietním jídlem doporučuji k naší, tedy české štědrovečerní večeři vyzkoušet v podávání vína dva extrémy. Oba dva je dobré kombinovat. První je úplně suché víno typu pálavský vlašák, nebo sauvignon, nezavrhuji ani rýnský ryzlink, což se obecně hodí spíše k lehčím rybám,” radí Tomáš Vican z Rodinného vinařství Vican, který má se snoubením vína a jídla bohaté zkušenosti a mimo jiné se specializuje i na snoubení vín a sýrů, které si sami vyrábějí.
„K naší takříkajíc těžší variantě klasického smaženého kapra se salátem je vhodné vyzkoušet víno s vyšším extraktem a hlavně s vyšším zbytkovým cukrem. Jsou to vína například ve výběru z hroznů, protože tato vína komunikují se smaženým masem a vzniká tak při společné konzumaci větší harmonie,“ dodal.
Ke slavnostní tabuli patří i slavnostní tečka v podobě nějakého speciálu ať je to víno ledové či slámové, ale může to klidně být i levnější výběr z cibéb, což může být pro závěr sváteční večeře docela ideální. „Vždyť kdy jindy v roce si dopřát takovou sváteční záležitost, než právě o Vánocích,“ domnívá se Tomáš.
Po organických vínech hlava nebolí
Na konci roku se obvykle konzumuje mnohem více alkoholu, a především vína než v ostatním zbytku roku. Jak se však vyhnout případným zdravotním problémům, které mohou po vypití většího množství vína následovat?
„Pokud se týká pití vína, rozhodující je kondice každého člověka. Pití je požitek, ne povinnost. Samozřejmě nedoporučuji kombinovat víno s jiným alkoholem zejména tvrdým. Vzhledem k tomu, že například na Silvestra se začíná s pitím často už velmi brzo, pak jednoznačně doporučuji víno co nejsušší, a především s co nejnižším obsahem síry. To je absolutní zabiják, který především vyvolává následný den známé nepříjemné stavy od pálení žáhy až po bolení hlavy,“ vysvětluje vinař.
Síru ve víně rozeznáváme volnou a vázanou. Tu volnou poznáme už pouhým čichem, vázanou už tolik laický jazyk rozeznat nedokáže. Proto je dobré kupovat vína od osvědčených dobrých vinařů, o kterých se ví, že sírou šetří, ovšem obecně platí, že čím víc je víno přírodní, tím je lepší a má síry méně.
„Tato vína jsou řazena v kategorii organických či přírodních a taková bychom si měli na delší popíjení vybírat vždy. Patří k nim například kvevri vína, která už jsou také na našem trhu a která vznikají přírodní cestou ve speciálních nádobách bez zásahu lidské ruky. Výsledek je prakticky nulový zbytek cukru a síry minimum,“ popisuje vinař. Samozřejmostí by podle něj měl být - pokud se pije už dlouho před silvestrovskou půlnocí - jen pozvolný „nástup“ pití, které je prokládáno jídlem, kdy není na škodu prastarý recept předků, který nabádá k „promaštění“ žaludku.
K obecným radám pro výběr vína pro sváteční pití patří i ta, že sváteční víno si nebudeme kupovat v supermarketu, kde na něj týdny svítí reflektory. „Víno nechce stát, chce si poležet a má raději tlumené světlo, nebo šero. Právě vína v supermarketech obvykle obsahují větší množství síry, aby měl prodejce jistotu, že se víno nepohne. Aspoň v těchto svátečních dnech je tedy lepší zajet k vinaři nebo do specializovaných vinoték,“ dokončuje vinař.