Hlavní obsah

Pro sváteční stůl se hodí nejlépe přírodní vína. Nebolí po nich hlava

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rybě sluší bílé víno. To ví skoro každý. Ovšem není ryba jako ryba a sladit s ní chutě na svátečním stole v českých podmínkách není zas tak úplně jednoduché. Náš tradiční dobře vykrmený kapr s podkožním tukem totiž vzorem pro rybí dietu rozhodně není. Jaká tedy vybírat vína k pokrmům, abychom si následující sváteční dny, užili co nejvíce a nehledali kupříkladu po příjemně stráveném večeru zažívací sodu, či prášek proti bolení hlavy?

Foto: Miroslav Homola (shoda příjmení je zcela náhodná), Právo

Sklepmistr Michal Homola (vpravo) s kolegou Karlem Pomezným patří k lidem, kteří se starají o jediný kvevri haus, tedy sklep, ve kterém jsou zakopány speciální nádoby z hlíny s vysokým obsahem stříbra u nás.

Článek

„Vzhledem k tomu, že nejčastěji máme na stole smaženého, obvykle také tučného kapra a k němu konzumujeme povětšinou bramborový salát, který zvláště s majonézou také není zrovna lehkým dietním jídlem doporučuji k naší, tedy české štědrovečerní večeři vyzkoušet v podávání vína dva extrémy. Oba dva je dobré kombinovat. První je úplně suché víno typu pálavský vlašák, nebo sauvignon, nezavrhuji ani rýnský ryzlink, což se obecně hodí spíše k lehčím rybám,” radí Tomáš Vican z Rodinného vinařství Vican, který má se snoubením vína a jídla bohaté zkušenosti a mimo jiné se specializuje i na snoubení vín a sýrů, které si sami vyrábějí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Dobří vinaři sírou šetří

„K naší takříkajíc těžší variantě klasického smaženého kapra se salátem je vhodné vyzkoušet víno s vyšším extraktem a hlavně s vyšším zbytkovým cukrem. Jsou to vína například ve výběru z hroznů, protože tato vína komunikují se smaženým masem a vzniká tak při společné konzumaci větší harmonie,“ dodal.

Ke slavnostní tabuli patří i slavnostní tečka v podobě nějakého speciálu ať je to víno ledové či slámové, ale může to klidně být i levnější výběr z cibéb, což může být pro závěr sváteční večeře docela ideální. „Vždyť kdy jindy v roce si dopřát takovou sváteční záležitost, než právě o Vánocích,“ domnívá se Tomáš.

Po organických vínech hlava nebolí

Na konci roku se obvykle konzumuje mnohem více alkoholu, a především vína než v ostatním zbytku roku. Jak se však vyhnout případným zdravotním problémům, které mohou po vypití většího množství vína následovat?

Foto: Miroslav Homola (shoda příjmení je zcela náhodná)

Sklepmistr Michal Homola z Rodinného vinařství Vican také rád poradí s výběrem nápoje na sváteční stůl.

„Pokud se týká pití vína, rozhodující je kondice každého člověka. Pití je požitek, ne povinnost. Samozřejmě nedoporučuji kombinovat víno s jiným alkoholem zejména tvrdým. Vzhledem k tomu, že například na Silvestra se začíná s pitím často už velmi brzo, pak jednoznačně doporučuji víno co nejsušší, a především s co nejnižším obsahem síry. To je absolutní zabiják, který především vyvolává následný den známé nepříjemné stavy od pálení žáhy až po bolení hlavy,“ vysvětluje vinař.

Síru ve víně rozeznáváme volnou a vázanou. Tu volnou poznáme už pouhým čichem, vázanou už tolik laický jazyk rozeznat nedokáže. Proto je dobré kupovat vína od osvědčených dobrých vinařů, o kterých se ví, že sírou šetří, ovšem obecně platí, že čím víc je víno přírodní, tím je lepší a má síry méně.

„Tato vína jsou řazena v kategorii organických či přírodních a taková bychom si měli na delší popíjení vybírat vždy. Patří k nim například kvevri vína, která už jsou také na našem trhu a která vznikají přírodní cestou ve speciálních nádobách bez zásahu lidské ruky. Výsledek je prakticky nulový zbytek cukru a síry minimum,“ popisuje vinař. Samozřejmostí by podle něj měl být - pokud se pije už dlouho před silvestrovskou půlnocí - jen pozvolný „nástup“ pití, které je prokládáno jídlem, kdy není na škodu prastarý recept předků, který nabádá k „promaštění“ žaludku.

K obecným radám pro výběr vína pro sváteční pití patří i ta, že sváteční víno si nebudeme kupovat v supermarketu, kde na něj týdny svítí reflektory. „Víno nechce stát, chce si poležet a má raději tlumené světlo, nebo šero. Právě vína v supermarketech obvykle obsahují větší množství síry, aby měl prodejce jistotu, že se víno nepohne. Aspoň v těchto svátečních dnech je tedy lepší zajet k vinaři nebo do specializovaných vinoték,“ dokončuje vinař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám