Hlavní obsah

Letecká akrobacie, průlet gripenů či simulovaná nehoda. V Hradci Králové vrcholí Helicopter Show

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Tradiční ukázka letecké techniky a záchranářských prací se odehrává v sobotu na královéhradeckém letišti. K vidění je letecká akrobacie cvičných letounů či vrtulníku BÖ105. Na programu je také zásah u simulované hromadné dopravní nehody, do kterého se letos poprvé zapojí kynologové se cvičenými záchranářskými psy.

Letecká akrobacie, průlet gripenů či simulovaná nehoda na Helicopter Show v Hradci KrálovéVideo: Novinky

 
Článek

Sobotní program začal v devět hodin přehlídkou každodenní práce složek IZS. „Na akci svou činnost přiblížili policisté, hasiči, záchranáři či celníci z Královéhradeckého kraje nebo kynologové se záchranářskými psy,“ sdělil organizátor Helicopter Show Daniel Tuček.

„Vůz pro převoz nadměrně vážících pacientů a také neobvyklou terénní sanitku Volkswagen Amarok ukázala soukromá záchranná služba Trans Hospital Plus,“ dodal.

Simulovaná nehoda se záchranářskými psy

Hlavní letový program startuje v poledne, kdy se nad letištěm předvedou gripeny. O hodinu později následuje přehlídka skupiny vrtulníků či letecká akrobacie modelu BÖ105 řízeného pilotem Siegfriedem „Blacky“ Schwarzem. Ten měl na akci vystoupit už loni, nakonec ale kvůli nepřízni počasí do Rakouska nepřiletěl.

Záznam z Helicopter Show 2017 v Hradci KrálovéVideo: Novinky

Před 14. hodinou se odehraje simulovaná dopravní nehoda kamiónu Scania a autobusu, u které budou v letošním ročníku poprvé zasahovat také psovodi se záchranářskými psy – ti jsou vycvičeni k hledání zasypaných osob v troskách budov, k nalezení lidí pod lavinou či ztracených v přírodě. Kromě toho se specializují i na prohledávání vraků dopravních prostředků při hromadných nehodách.

Odpolední program zahrnuje také ukázky létajícího auta GyroMotion, což je vírník homologovaný pro silniční provoz, akrobatického větroně Swift a dalších vrtulníků – mimo jiné polského modelu W3A Sokol.

Probíhá i motoristická přehlídka

Souběžně s leteckou přehlídkou probíhá také automobilová Rally Show, kde budou závodníci testovat své vozy na autodromu CzechRing. Návštěvníci si mohou vyzkoušet různé adrenalinové zážitky, např. jízdu v Tatře Dakar, ovládání bagru, let helikoptérou či letounem Cessna 172, a to za různý počet kreditů, přičemž jeden stojí 150 korun.

„Kromě toho je možnost vyzkoušet si jízdu ve většině modelů vystavovaných na akci, po okruhu nebo po offroadové dráze,“ řekl organizátor Karel Pohner. „Pro děti od 5 do 8 let jsou navíc připraveny motokáry,“ dodal.

Jednotný vstup na místě na obě akce stojí 250 korun, děti do 150 cm a osoby s průkazem ZTP mají vstupné zdarma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám