Hlavní obsah

Lidé při vzpomínce na prezidenta Havla zapalují svíčky. Duka odsloužil zádušní mši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úryvky z Dopisů Olze začala v neděli dopoledne v centru Prahy na Jungmannově náměstí vzpomínková akce na prezidenta Václava Havla, který zemřel před pěti lety. Dopoledne se konala také zádušní mše ve svatovítské katedrále.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Páté výročí úmrtí prvního polistopadového prezidenta Václava Havla si lidé připomínají i čtením úryvků z jeho knih

Článek

Na setkání s názvem Svíčka pro Václava Havla pořadatelé pozvali ke čtení úryvků z Havlových knih a her nejen ty, kteří politika a dramatika osobně znali. Lidé zapalovali svíčky i u Havlova hrobu na pražském vinohradském hřbitově či u plastiky srdce na náměstí Václava Havla u Národního divadla.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lidé zapalují svíce a čtou úryvky z knih Václava Havla na pražském Jungmannově náměstí, kde si 18. prosince na akci Svíčka pro Václava Havla připomínali páté výročí úmrtí prvního polistopadového prezidenta.

První český prezident zemřel v neděli 18. prosince 2011 ve věku 75 let ve svém oblíbeném venkovském domě na Hrádečku na Trutnovsku. Celodenní čtení se zapalováním svíček potrvá na Jungmannově náměstí do 18:00, navázat by na ně měl pochod Srdce na Hrad. Pořadatelé dnešní vzpomínkové akce chtěli Havla připomenout jako dramatika, politika, disidenta i člověka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka sloužil 18. prosince v katedrále sv. Víta zádušní mši za bývalého prezidenta Václava Havla.

"Byl to neobyčejně obyčejný člověk. Měl skvělé myšlenky. Jeho slova jsou nadčasová. Zvlášť v dnešní společnosti, když vidíme, co se tady děje, je důležité na ně nezapomínat," řekla Kristýna Herejtová z pořadatelského týmu. Podle ní osobnost Havlova formátu v Česku nyní chybí. Organizátoři vzpomínkové akce nevidí teď v republice nikoho, kdo by stejně jako dřív Havel symbolizoval zemi v zahraničí a dělal jí tam dobré jméno.

Svíčky lidé zapalovali také u plastiky srdce pod Havlovým podpisem na náměstí Václava Havla u Národního divadla. Desítky svíček hořely i u prezidentova hrobu na pražském vinohradském hřbitově. Ležely na něm věnce od manželky Dagmar, Senátu i Sněmovny, polského velvyslanectví a dalších institucí. Lidé přinášeli květiny.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vdova po prezidentu Václavu Havlovi Dagmar Havlová v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, ve které v den pátého výročí Havlova úmrtí 18. prosince sloužil zádušní mši pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Dnes dopoledne se konala také zádušní mše ve svatovítské katedrále, kterou sloužil kardinál Dominik Duka. Odpoledne se v pražském divadle Alfred ve dvoře uskuteční Čtení z Havla, od 16:00 do 21:00 bude možné slyšet ukázky z Havlových prací. Zájemci budou moci také sami přečíst úryvky, které mají rádi a považují za podstatné. Knihy budou na místě k dispozici.

Někteří lidé v ulicích hlavního města měli na sobě také krátké či hodně ohrnuté kalhoty. Při své první prezidentské inauguraci měl totiž Havel nápadně krátké nohavice. Organizátoři, kteří k vykasání kalhot vyzývali na sociálních sítích, tak každoročně chtějí na hlavu státu zavzpomínat s humorem.

Povytaženými kalhotami uctila Havla i ambasáda USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám