Hlavní obsah

Nobelovu cenu za chemii si vysloužili tvůrci nejmenších strojů na světě

Stockholm
Aktualizováno

Nobelovu cenu za chemii ve středu získali Francouz Jean-Pierre Sauvage, Brit Fraser Stoddart a Nizozemec Bernard Feringa. Královská švédská akademie věd ocenila jejich práci na vývoji molekulárních strojů. Ty jsou dosud nejmenší, jaké kdy lidé vytvořili.

Foto: Henrik Montgomery, ČTK/AP

Vyhlašování Nobelovy ceny za chemii ve Stockholmu.

Článek

Trojice badatelů si kromě nejprestižnějšího vědeckého ocenění odnese také odměnu ve výši osmi miliónů švédských korun, tedy téměř 22,5 miliónu korun českých.

Molekulární stroje, které koncipovali letošní laureáti Nobelovy ceny za chemii, jsou tisíckrát tenčí, než lidský vlas. Použity mohou být například k aplikaci léků zevnitř těla, například přímo do rakovinových buněk.

„Povedlo se jim ovládnout pohyb na molekulární úrovni,“ cituje BBC Olof Ramstrom z Nobelova výboru.

Letos už byly uděleny dvě Nobelovy ceny, připomněla ČTK. V pondělí se těšil z pocty za lékařství Japonec Jošinori Ósumi za výzkum autofagie. V úterý byli vyznamenáni za fyziku tři Britové působící v USA David Thouless, Duncan Haldane a Michael Kosterlitz za výzkum neobvyklých stavů hmoty, který může přispět k výrobě dokonalejších materiálů využitelných v elektronice či kvantových počítačích.

V loňském roce Nobelovu cenu za chemii získali Švéd Tomas Lindahl, Američan Paul Modrich a Turek Aziz Sancar za výzkum úprav DNA. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám