Hlavní obsah

Ministr Herman se zúčastní srazu Sudetoněmeckého landsmanšaftu. Jako první člen české vlády

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se o víkendu jako první člen české vlády oficiálně zúčastní srazu Sudetoněmeckého landsmanšaftu v Norimberku, potvrdila to mluvčí Hildegard Schusterová. Landsmanšaft tvrdí, že Hermanova přítomnost na sjezdu k dalšímu pokroku ve smiřování mezi sudetskými Němci a Čechy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Článek

"Český premiér Bohuslav Sobotka svému bavorskému protějšku Horstu Seehoferovi, patronovi sudetoněmecké národnostní skupiny, oficiálně sdělil, že česká vláda poprvé v historii pošle ministra na sudetoněmecký sjezd, a sice ministra kultury Daniela Hermana," uvedla Schusterová. Podle ní Herman na sjezdu v neděli přednese zdravici.

Herman se zúčastní sudetoněmeckého sjezdu poněkolikáté, ale poprvé jako člen vlády. S česko-německou otázkou ho pojí rodinná zkušenost.

Šéf Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt ministrovu cestu na sjezd do Norimberku uvítal. "Je to silný signál dobrého pokroku v procesu smíření," uvedl. Poděkoval zároveň české vládě za to, že se zasazuje o dobrou politiku sousedství v evropském duchu.

Už loni zazněla na sudetoněmeckém sjezdu slova zástupce české vlády: vicepremiér Pavel Bělobrádek poslal video se svou zdravicí.

Spor o vracení majetků

Sudetští Němci na svých srazech pravidelně žádali zrušení dekretů prezidenta Edvarda Beneše a zahájení přímých vyjednávání s českou vládou mimo jiné o odškodnění za majetek zabavený při odsunu Němců po druhé světové válce.

Landsmanšaft sice zmínku o usilování o vrácení majetku ze svých stanov vypustil, ale řadoví členové s tímto krokem nesouhlasili a rozhodnutí o změnách stanov napadli u soudu. Tvrdili, že vypuštěním zmínky o vracení majetku se mění účel SL, a proto je nutný souhlas všech členů sdružení.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Daniel Herman

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: http://www.sudeten.de

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bernd Posselt

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda vlády, ministr pro vědu, výzkum a inovace a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Mnichovský soud letos 29. ledna změnu, po níž ze základního dokumentu této organizace zmizel požadavek na vrácení zkonfiskovaného majetku, zrušil. Podle rozsudku nedalo vedení SL před schválením stanov dostatek prostoru pro vypořádání všech připomínek. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám