Hlavní obsah

Temelín sníží kvůli výměně čidla výkon

Právo, ch

Jaderná elektrárna Temelín sníží během víkendu výkon prvního bloku. Důvodem je výměna čidel, která měří posuv ložiska mezi vysokotlakým a nízkotlakým rotorem turbíny v nejaderné části elektrárny, sdělil Právu mluvčí elektrárny Marek Sviták. Výkon reaktoru prvního bloku bude při odstávce kolem 30 procent, v provozu zůstane naplno druhý blok.

Foto: Archiv JETE

Temelínská elektrárna

Článek

„Jde o preventivní opatření. Posuv je měřen pomocí dvou čidel. Jedno z nich je aktuálně nefunkční. I tak ale lze blok provozovat s jedním čidlem,“ zdůraznil Sviták. Pokud by se problémy objevily i u druhého čidla, musel by se turbogenerátor okamžitě odstavit.

Takové odstavení by podle jeho slov mohlo přijít v nevhodnou dobu, a navíc by výměna čidel trvala déle. Proto je preventivní odstávka připravena a uskuteční se o víkendu, kdy je spotřeba elektřiny nižší než v pracovních dnech.

Související téma:

Foto: Václav Brom

Temelín vyrobil v říjnu letošního roku nejvíce elektřiny.

Od začátku roku vyrobil Temelín 367 tisíc MW elektřiny. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí produkcí kryje pětinu tuzemské spotřeby. V roce 2015 vyrobil 14,23 miliónu MWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, všem českým domácnostem by stačila na celý rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám