Hlavní obsah

Slavná posádka z Cambridge jede Primátorky

Novinky, Václav Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Léta se to na Vltavě vládlo veslařům Dukly lehce, při letošních Primátorkách ale vše může být jinak. Podnik kdysi takřka ryze domácí zaznamená obrat a třiadvacet let trvající nadvládu armádních sportovců může narušit osma ze zahraničí. Premiérově se o víkendu do vltavské vody zaboří i listy vesel univerzitní posádky z Cambridge.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

V ČR už se chystá osma Avokádo, složená z Rusů. Měli jet i silní Nizozemci, ale pro nemoce a zranění se odhlásili. "Cizí účast, to je citlivá věc, vždyť na Primátorském štítu pro vítěze stojí: Silné mládeži, opoře vlasti," připomíná Pavel Pěkný. Ale sám hrne do závodu ruský tým.

"Proč ne, jestli to má zvýšit úroveň. Dříve jsme zahraniční účastníky jen slibovali a nic moc z toho nebylo," přemítá Josef Blecha z pořádajícího ČVK Praha, kdysi kritik startu cizinců.

Oxford pozvánku odmítl

Tým z Cambridge má výhodu, že pořadatelé mu účast platí. Neúspěšně přemlouvali ke startu dvě proslulé britské osmy už v minulém desetiletí. "Teď, když je kulatý 90. ročník, jsme to zkusili opět, Oxford odmítl. Z Cambridge později kývli a zajímali se přitom, jestli pojedou i Oxfordští," líčí předseda veslařského svazu Jiří Kejval.

"A my teď samozřejmě říkáme, že tady máme to lepší," naráží s úsměvem na to, že Cambridge je v londýnském klání historicky úspěšnější. Poslední ročník v dubnu ale prohrál o rekordně nicotných 30 cm.

Slavní studenti z Británie mají dorazit v pátek. "Problém je v tom, že od dubnového závodu se prý spíše věnují školním povinnostem," podotýká šéf svazu k účasti členů osmy, z jejíhož elitního mezinárodního složení přijede šest veslařů a někteří za sebou mají i start na OH a MS.

Cizinci dostanou kormidelnické školení

"Pomohlo, že jsme se loni krátce po povodních ukázali světu. Uspořádali jsme kvalitní závody. Zničené loděnice jsme brzy opravili, i proto tu teď je silná konkurence," říká Kejval.

Nevýhodu pro cizince v podobě nezvyklé zatáčky pod Vyšehradem chtějí pořadatelé eliminovat. Zahraniční posádky vyškolí zkušený kormidelník Petříček.

Česká reprezentační osmiveslice složená hlavně z členů Dukly byla o víkendu pátá v závodě Světového poháru v Miláně. Po delší době se tak prosadila česká velká loď. Dál ale září i menší posádky. Tentokrát z nich nejlépe dopadl dvojskif Synek-Doleček, ve finále druhý. Oba usednou do čistě klubové osmy Dukly, jež obhajuje loňské prvenství.

"Nevýhodou je jen jejich nesveslovanost s ostatními," přemítá trenér Milan Doleček starší. Z hvězd oddílu nevyužil jen skifaře Chalupy, který se představí ve 104. ročníku Jarního skulerského závodu Rösslera-Ořovského, v němž zaútočí na rekordní 9. výhru. Armádní osmu bude kormidlovat Oldřich Hejdušek, který má na kontě asi nedostižných 16 vítězství.

Cílový prostor zůstává umístěn na levé straně vltavského nábřeží u botelu Admirál. Program bude zahájen rozjížďkami v sobotu v 11 h, nedělní finále osmiveslic odstartují v poledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám