Hlavní obsah

Slavná posádka z Cambridge jede Primátorky

– PRAHA
Novinky, Václav Procházka

Léta se to na Vltavě vládlo veslařům Dukly lehce, při letošních Primátorkách ale vše může být jinak. Podnik kdysi takřka ryze domácí zaznamená obrat a třiadvacet let trvající nadvládu armádních sportovců může narušit osma ze zahraničí. Premiérově se o víkendu do vltavské vody zaboří i listy vesel univerzitní posádky z Cambridge.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

V ČR už se chystá osma Avokádo, složená z Rusů. Měli jet i silní Nizozemci, ale pro nemoce a zranění se odhlásili. "Cizí účast, to je citlivá věc, vždyť na Primátorském štítu pro vítěze stojí: Silné mládeži, opoře vlasti," připomíná Pavel Pěkný. Ale sám hrne do závodu ruský tým.

"Proč ne, jestli to má zvýšit úroveň. Dříve jsme zahraniční účastníky jen slibovali a nic moc z toho nebylo," přemítá Josef Blecha z pořádajícího ČVK Praha, kdysi kritik startu cizinců.

Oxford pozvánku odmítl

Tým z Cambridge má výhodu, že pořadatelé mu účast platí. Neúspěšně přemlouvali ke startu dvě proslulé britské osmy už v minulém desetiletí. "Teď, když je kulatý 90. ročník, jsme to zkusili opět, Oxford odmítl. Z Cambridge později kývli a zajímali se přitom, jestli pojedou i Oxfordští," líčí předseda veslařského svazu Jiří Kejval.

"A my teď samozřejmě říkáme, že tady máme to lepší," naráží s úsměvem na to, že Cambridge je v londýnském klání historicky úspěšnější. Poslední ročník v dubnu ale prohrál o rekordně nicotných 30 cm.

Slavní studenti z Británie mají dorazit v pátek. "Problém je v tom, že od dubnového závodu se prý spíše věnují školním povinnostem," podotýká šéf svazu k účasti členů osmy, z jejíhož elitního mezinárodního složení přijede šest veslařů a někteří za sebou mají i start na OH a MS.

Cizinci dostanou kormidelnické školení

"Pomohlo, že jsme se loni krátce po povodních ukázali světu. Uspořádali jsme kvalitní závody. Zničené loděnice jsme brzy opravili, i proto tu teď je silná konkurence," říká Kejval.

Nevýhodu pro cizince v podobě nezvyklé zatáčky pod Vyšehradem chtějí pořadatelé eliminovat. Zahraniční posádky vyškolí zkušený kormidelník Petříček.

Česká reprezentační osmiveslice složená hlavně z členů Dukly byla o víkendu pátá v závodě Světového poháru v Miláně. Po delší době se tak prosadila česká velká loď. Dál ale září i menší posádky. Tentokrát z nich nejlépe dopadl dvojskif Synek-Doleček, ve finále druhý. Oba usednou do čistě klubové osmy Dukly, jež obhajuje loňské prvenství.

"Nevýhodou je jen jejich nesveslovanost s ostatními," přemítá trenér Milan Doleček starší. Z hvězd oddílu nevyužil jen skifaře Chalupy, který se představí ve 104. ročníku Jarního skulerského závodu Rösslera-Ořovského, v němž zaútočí na rekordní 9. výhru. Armádní osmu bude kormidlovat Oldřich Hejdušek, který má na kontě asi nedostižných 16 vítězství.

Cílový prostor zůstává umístěn na levé straně vltavského nábřeží u botelu Admirál. Program bude zahájen rozjížďkami v sobotu v 11 h, nedělní finále osmiveslic odstartují v poledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám