Hlavní obsah

Na ledě Pardubic začíná bitva o finále

ČTK, Martin Kézr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S podporou vyprodaného hlediště počítají hokejisté Pardubic v prvních dvou dílech semifinálové bitvy play-off s Třincem. Ta začíná ve čtvrtek v 17:00. "Doma cítíme diváky v zádech, mužstvo si víc věří," říká před startem série hrané na čtyři vítězná utkání trenér Miloš Říha. "Na vlastním ledě musíme položit základ vysněného postupu," hned doplňuje.

Článek

Ačkoliv proti sobě nastoupí ofenzivně laděné týmy, které se pyšní nejlepší produktivitou po základní části, nelze očekávat gólovou smršť. "Základem je zodpovědná hra dozadu a trpělivost v útočném snažení. Třinec ve čtvrtfinále předvedl velmi dobrou defenzivní práci, přesto věřím, že aktivním pojetím najdeme pár skulinek," uvažuje Říha.

Třinečtí se svého úspěšného receptu ze souboje s Vítkovicemi nezříkají. Znovu chystají pečlivou obranu, za níž chytil skvělou formu gólman Lakosil. "Kdo lépe zvládne obrannou činnost, postoupí. Útočná síla obou týmů je podobná, disponují řadou výborných hokejistů, kteří jsou schopni kombinovat a hrát na brejky. V Pardubicích by ale bylo sebevražedné hru otevřít," je jasné trenérovi hostů Pavlu Markovi. Ten prostředí ve východočeském klubu dobře zná, využije této výhody? "Určitě se pokusíme něco na Pardubice vymyslet," slíbil Marek.

Oba týmy kompletní

V play-off Pardubice, jejichž ambice přesahují brány semifinále, potkávají Oceláře po šesti letech a věří, že přes něj znovu postoupí. "O medaili už nepřijdeme, ale Pardubice čekají na finále devět let. A to je ohromná výzva, velká motivace," zdůrazňuje útočník Michal Mikeska, který prodělal v posledních dnech nachlazení. "Ale ve středu už byl na ledě a trénoval," nemá Říha strach z toho, že jedna z klíčových postav 'perníkářů' bude chybět.

Oba celky vstupují do série se stejnou porcí odpočinku, své čtvrtfinálové bitvy ukončily po šesti soubojích. "Mužstvo je zdravotně v pořádku. Dali jsme se dohromady," libuje si Říha. Také Třinec je v plné síle, po dlouhodobém zranění je zpátky i útočník Hašek. "Máme před sebou řadu těžkých duelů, proto chceme točit čtyři řady a šetřit silami," načrtl Marek.

V hlavní roli brankáři

Klíčová role přesto připadne brankářům. "Jsme nažhaveni a nic nechceme podcenit. Hlavně si musíme pohlídat nebezpečné třinecké brejky," soudí Adam Svoboda, pardubická jednička, která v letošním boji o pohár nedostala v domácích utkáních víc než jeden gól. "Když tu bilanci udržím, tak kluci snad dva dají," směje se.

Protivníkem mu bude bývalý kolega z reprezentační dvacítky Vlastimil Lakosil. "Všichni pardubičtí hráči dovedou být před brankou hodně nebezpeční. Navíc jejich obránci umějí tvrdě vypálit. Nesmíme jim dát prostor a já věřím, že jsem o formu za pár dní volna nepřišel," doufá 23letý gólman.

"Třinec má hodně technické mužstvo, ale play-off se hraje úplně jinak. S ohromným nasazením, maximálním důrazem a čekáním na chyby soupeře, který má podle mého názoru slabší obranu," nenechal se čtvrtfinálovým vystoupením Třince proti Vítkovicím zviklat pardubický kapitán Otakar Janecký.

"Třeba nás trochu podcení," kontruje jeho protějšek Král. "Určitě máme více hráčů, kteří dovedou rozhodnout zápas a navíc umíme skvěle bránit," pokračuje ve slovní přestřelce Kudrna. "Pardubice určitě jsou k poražení. Play-off rozhodují přesilovky a ty nám jdou lépe," bere si poslední slovo opět Král. "A navíc, my nemáme, co ztratit," končí tradiční formulkou kapitán Třince.

Útok na Irák extraligu nepoznamená

V souvislosti se zahájeným útokem na Irák neplánuje vedení hokejové extraligy žádná zvýšená bezpečnostní opatření na stadionech. "Řadu opatření jsme přijali již v návaznosti na problémy, které jsme měli ve druhé polovině základní části," poukázal šéf soutěže Stanislav Šulc na bombové hrozby, které narušily průběh zápasů v Praze, Havířově, Třinci a Vsetíně.

"Nikdo nás s dalšími požadavky více nekontaktoval, takže jedeme dál podle svého," řekl Šulc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám