Hlavní obsah

Kühnl povýšil Šebrleho na majora

PRAHA

Dvěma povýšeními, devíti Záslužnými kříži a 37 peněžitými či věcnými dary odměnil ministr obrany Karel Kühnl armádní sportovce, kteří uspěli na olympijských hrách v Aténách. Nejvíce poct, včetně propůjčení hodnosti majora, získal zlatý desetibojař Roman Šebrle.

Foto: Snímek NASA převzat od TMB

Apollo

Článek

"Jasně, že to pro mne má význam. Povýšení má pro každého vojáka význam," řekl ČTK po ceremonii desetibojař, který nyní hodnostně dotáhl oštěpaře Jana Železného a svého kolegu a konkurenta Tomáše Dvořáka. Žádný jiný vojenský sportovec tak vysokou hodnost nemá.

Svým kolegům sportovcům ale Šebrle velet nebude. "To nemůžu, vždyť jsem služebně nejmladší. Budu muset ještě něco vyhrát a dostat ještě jednu pecku," smál se. V úterý odjíždí na dovolenou k moři do Tunisu.

Hodnost kapitána ministr propůjčil modernímu pětibojaři Liboru Capalinimu, v Aténách bronzovému. Drobný Capalini, který je nyní ve své nejlepší formě, před několika dny zvítězil na armádním mistrovství světa.

"Děláte čest nejen České republice, ale i české armádě," poděkoval sportovcům ministr Kühnl. Ne všichni z dnes oceněných sportovců jsou ale vojáky, někteří v Dukle trénují jako občanští zaměstnanci. Výhodou tohoto uspořádání je pro sportovce možnost zcela se soustředit na své výkony, armádě pak pomáhají zvýšit prestiž v očích veřejnosti.

Ministr dnes také pogratuloval k 82. narozeninám olympijské vítězce v hodu oštěpem Daně Zátopkové, která se slavnosti v Armádním klubu v Praze-Dejvicích rovněž zúčastnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám