Hlavní obsah

Deset ligových klubů bude pod dohledem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Profesionální licenci pro nový ročník první fotbalové ligy dostalo při úterním řízení všech šestnáct klubů, ale deset z nich s výhradou. Pro Blšany, České Budějovice, Jablonec, Opavu, Plzeň, Příbram, Slavii, Synot, Zlín a Žižkov to znamená, že budou pod dohledem.

Foto: ARCHIV ZÁVODU
Článek

"Licenční řízení bylo pro kluby náročnější než v minulých letech," řekl předseda Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Jan Obst. "Těch deset klubů může nastoupit do soutěže, ale jejich činnost, včetně hospodaření, bude podléhat ze strany licenční komise přísné kontrole," dodal. Bez výhrad prošly řízením pouze Brno, Liberec, Olomouc, Ostrava, Sparta a Teplice.

Podle spekulací měli mít potíže s přidělením licence především v Blšanech, kde údajně hráči dlouhodobě nedostávají peníze. "S každým klubem, který obdrží licenci s výhradou, bude sepsán podrobný protokol.

Při neplnění režimu může přijít vyřazení z ligy

V něm bude přesně řečeno, v čem spočívají výhrady a konkrétní opatření a jeho termín, které musí klub splnit. Pokud nebude tento režim plněn, může licenční komise výkonnému výboru kdykoliv navrhnout odnětí licence a to i v průběhu ročníku. To by znamenalo vyřazení ze soutěže," navázal Obst.

Zástupci svazu však věří, že taková situace nenastane. Licenční řízení je podle nich natolik přísné, že by klub, který nemá záruky k dokončení soutěže, kritéria k udělení licence nesplnil. "Finanční poměry některých klubů nemusí být stoprocentní, ale nepustili bychom do soutěže klub, který by nemohl sezónu dokončit," tvrdil Obst.

Závazkem i Projekt stadióny 2003

Jenže konkrétní potíže jednotlivých klubů, které získaly licenci s výhradou, nesmí licenční komise veřejně odhalit. "Vzhledem k tomu, že v naší lize jsou obchodní společnosti, veškeré informace podléhají režimu utajení," podotkl generální sekretář svazu Petr Fousek.

Kluby musí na nový ročník plnit i přísná kritéria svého zázemí podle Projektu stadióny 2003. Některé z nich, například Blšany, České Budějovice, Synot či Zlín, kvůli nedostatkům zahájí ročník na jiném stadiónu. Jejich domácí stánky zatím projdou přestavbou. "Více do toho promluví termínová listina po středečním losování nového ročníku," dodal Fousek.

Ve druhé lize není profesionální licence podmínkou k účasti a například SK Kladno (nástupce Neratovic) a nováčkové z Drnovic a Prachatic o ni ani nezažádali. Dalších deset klubů v licenčním řízení uspělo a 'béčka' Sparty, Brna a Olomouce dostanou automaticky licenci s prvními týmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám