Hlavní obsah

Systém protivzdušné obrany Tor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Tor je sovětský mobilní raketový protiletadlový a protiraketový systém krátkého doletu, určený proti letadlům, střelám s plochou dráhou letu, vrtulníkům i dronům, který se dá používat za každého počasí. Vyvíjen byl od sedmdesátých let a do výzbroje byl zařazen v roce 1986. Určen je na obranu cílů. V kódu NATO je označován jako SA-15 Gauntlet.

Systém se dále vyvíjel. Verze Tor M-1 byla zavedena do výzbroje v roce 1991. Má vyšší přesnost a její radar je schopen sledovat současně dva cíle. Může zasahovat cíle letící od 1500 metrů výše, verze M-2 i cíle letící jen v kilometrové výšce. Existuje i jeho námořní verze pro obranu lodí.

Ve výzbroji ho má nadále Rusko, ale využívá ho dalších 14 zemí včetně Íránu, Jemenu a Číny nebo Ukrajiny.

Samotná raketa 9M331 poháněná tuhým palivem má dosah 12 km a je schopna likvidovat cíle do výšky 6000 metrů. Přepravuje se na pásovém vozidle 9A331, ze kterého ji lze odpálit.

Raketa o délce 2,9 metru a ráže 235 mm váží 167 kg. Hlavice má hmotnost 15 kg.

Systém může operovat nezávisle. Střely může vypalovat i za jízdy. Připraven k palbě je do tří minut a odpal následuje pět až osm sekund po detekci cíle.

Po pádu ukrajinského Boeingu 737-800 u Teheránu, který se zřítil ve středu 8. ledna 2020 brzo ráno dvě minuty po startu, se objevila hypotéza, že mohl být sestřelen raketou ze systému Tor M-1, který byl aktivován po íránském útoku na základny v Iráku využívané Američany.

Články k tématu