Hlavní obsah

DOKUMENT: Text dohody mezi EU a Tureckem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Dohoda, ke které dnes dospěly členské státy Evropské unie a Turecko a která má přispět ke zmírnění nekontrolovaného toku migrantů do Evropy, má podle dokumentu zveřejněného na internetové stránce Evropské rady devět bodů:

Foto: Stephane de Sakutin, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande (vlevo) s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem na summitu v Bruselu.

Článek

1) Všichni noví neregulérní migranti přijíždějící z Turecka na řecké ostrovy budou od 20. března 2016 vraceni do Turecka. To bude probíhat plně v souladu se standardy EU a mezinárodním právem, takže je vyloučeno jakékoli kolektivní vyhoštění. Všichni migranti budou chráněni v souladu s příslušnými mezinárodními normami a s ohledem na zásadu "nenavracení". Bude se jednat o dočasné a mimořádné opatření, které je nezbytné pro ukončení lidského utrpení a obnovení veřejného pořádku. Migranti, kteří přijedou na řecké ostrovy, budou řádně registrováni, a každá žádost o azyl bude zpracována individuálně řeckými orgány v souladu se směrnicí o azylovém řízení, a to ve spolupráci s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Migranti, kteří nepožádají o azyl, nebo jejichž žádost byla shledána nedůvodnou nebo nepřípustnou v souladu s uvedenou směrnicí, budou vráceni do Turecka. Turecko a Řecko se dohodnou na přítomnosti svých úředníků na území druhé země dle potřeby pro zajištění hladké spolupráce mezi oběma státy. Náklady ponese EU.

2) Za každého syrského uprchlíka vráceného do Turecka z řeckých ostrovů bude jiný Syřan přemístěn z Turecka do EU, a to pokud možno v ten samý den. Přednost dostanou ti migranti, kteří předtím nevstoupili nebo se nepokusili vstoupit do EU neregulérním způsobem. Relokace se bude řídit především závazky zemí EU z července loňského roku, které mají zajistit pro uprchlíky ještě 18 000 míst. Další místa mají být poskytnuta na dobrovolné bázi, a to nanejvýš pro dalších 54 000 osob.

3) Turecko přijme veškerá nezbytná opatření, aby přerušilo nové námořní nebo pozemní trasy pro neregulérní migraci z Turecka do EU a bude spolupracovat se sousedními státy a s EU.

4) Poté co neregulérní překračování hranice mezi Tureckem a EU skončí nebo alespoň se výrazně a trvale sníží, bude uveden v činnost plán dobrovolného humanitárního příjmu, který členské státy EU budou plnit na dobrovolném základě.

5) Rušení vízového režimu pro turecké občany cestující do EU nastane nejpozději do konce června 2016 za předpokladu, že budou splněny všechny ukazatele. Turecko bude muset přijmout nezbytné kroky pro splnění zbývajících požadavků, aby umožnilo Komisi koncem dubna podat příslušný návrh na uskutečnění tohoto plánu, který bude schvalovat Evropský parlament a Evropská rada.

6) EU v úzké spolupráci s Tureckem urychlí do konce března vyplácení původně slíbených tří miliard eur na boj proti uprchlické krizi v Turecku a na financování dalších projektů pro osoby pod dočasnou ochranou. První seznam konkrétních projektů pro uprchlíky, zejména v oblasti zdravotnictví, vzdělávání, infrastruktury, zajištění potravin a nákladů na živobytí, bude společně vypracován v rámci jednoho týdne. Jakmile budou tyto peníze využity a za předpokladu, že budou splněny všechny závazky, EU uvolní další tři miliardy eur do konce roku 2018.

7) Evropská unie a Turecka vítají probíhající práci na modernizaci celní unie.

8) Evropská unie a Turecko znovu potvrdily svůj závazek opětovného oživení procesu vstupu Turecka do EU. Po otevření jedné z kapitol má být otevřena ještě jedna během nynějšího nizozemského předsednictví.

9) Evropská unie a její členské státy budou spolupracovat s Tureckem na zlepšení humanitárních podmínek v Sýrii, zejména v určitých oblastech blízko turecké hranice, které by umožnily místním obyvatelům a uprchlíkům vyskytujícím se v oblasti, aby byli ve větším bezpečí.

Plnění těchto bodů bude předmětem každoměsíčního hodnocení.

Reklama

Výběr článků

Načítám