Hlavní obsah

Kaddáfího televize oznamuje vítězství, povstalci o nich nevědí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libyjská státní televize oznámila, že jednotky věrné Muamaru Kaddafímu dostaly pod kontrolu města držená povstalci Závíja, Rás Lanúf, Misuráta a Tobrúk. Nicméně povstalci tyto zprávy odmítají a také zpravodaj AFP potvrdil přímo na místě, že Rás Lanúf stále drží povstalci.

Foto: Reuters

Rebelové hlídají pozice na přístupové cestě k městu Rás Lanúf.

Článek

Naopak zvuky střelby z centra hlavního města Tripolisu označila státní televize za střelbu na oslavu úspěchů vládních sil, které nyní postupují k hlavní baště povstalců - k Benghází. Ovšem zpravodaj BBC v Benghází o žádném zvratu na bojištích nic nevěděl.

V sobotu byly pouze oznámeny dva neúspěšné pokusy Kaddáfího sil dobýt město Zavíja.  Ze Závíje přicházejí nepotvrzené zprávy o zvěrstvech vládních vojáků, očití svědkové líčí město jako apokalyptickou kulisu dělostřeleckých soubojů, minových explozí a raketových útoků.

Povstalci naopak informují o postupu na Tripolis a významný přístav Syrta. Toto město, kde se narodil Muammar Kaddáfí, podle analytiků může být pro útočníky tvrdým oříškem. Na jeho okraji je velká letecká základna, celá oblast je považována za baštu Kaddáfího stoupenců. Podle nepotvrzených zpráv se vládní jednotky v okolí Syrty opevňují, přístupové cesty blokují tanky.

Za vůdce odboje se jmenovala v sobotu Národní rada, která se vyhlásila za jediného legitimního reprezentanta země. Předsedou rady je Mustafá Muhammad Abdal Džalí.

Rada jmenovala krizový výbor, který je odpovědný za vedení bojových operací a zahraniční vztahy. Šéfem tříčlenného krizového výboru je libyjský intelektuál Mahmúd Džibríl. Za armádní operace je odpovědný Umar Harírí, jeden z důstojníků, kteří v roce 1969 Muammaru Kaddáfímu pomáhali při vojenském převratu, ale později upadl v nemilost a byl zatčen. Zahraniční záležitosti má v radě na starosti bývalý libyjský velvyslanec v Indii Alí Isáví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám