Hlavní obsah

Třebíč láká návštěvníky na unikátní zážitky i český zákusek

Vypravte se na Vysočinu poznat něco nového, zažít špetku středověké historie, poslechnout si skvělou hudbu a dát si vynikající český zákusek.

Foto: Pavel Rybníček

Třebíč láká návštěvníky na unikátní zážitky i český zákusek

Článek

O bazilice sv. Prokopa a židovské čtvrti už jste možná slyšeli, obě památky jsou ostatně zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Ale věděli jste, že v Třebíči se nově otevřel zrekonstruovaný větrný mlýn? A to není zdaleka jediné překvapení letošní sezony ve městě, jehož historie sahá až do 12. století.

Foto: Pavel Rybníček

Třebíč právě otevřela nově zrekonstruovaný větrný mlýn a nové expozice v interéru

Větrný mlýn holandského typu vyrostl na kopci zvaném Kanciborek v první polovině 19. století. Nesloužil ale k mletí obilí, jak tomu často bývalo v jiných mlýnech. Třebíč byla totiž tradičně městem, kde se zpracovávaly kůže. A pro jejich činění bylo potřeba tzv. tříslo, tedy nadrcená stromová kůra s vysokým obsahem taninů. K drcení používali Třebíčští sílu větru.

Po loňské důkladné rekonstrukci je nyní památka otevřená pro veřejnost. Dozvíte se tu všechno podstatné o koželužství i o životě ve mlýně. Cestu sem si můžete navíc příjemně osladit. V sedmi kavárnách si můžete koupit Třebíčský větrník – ke každému dostanete vlaječku s logem mlýna a při odevzdání na mlýně dostane volný vstup. Za větrník na větrník!

Foto: Pavel Rybníček

Projekt Za větrník na větrník si rozhodně nenechte ujít

Vydat se můžete také do dávné minulosti. Během celého léta provádějí bazilikou sv. Prokopa i židovskou čtvrtí průvodci v dobových kostýmech – zatímco v případě prvním budou vašimi společníky šlechtičny v gotických šatech, benediktinský mnich, žebrák nebo šašek, díky nimž se rázem ocitnete ve středověku, ve čtvrti malebných domků a synagog vás přivítají průvodkyně a průvodci v židovském oděvu.

Ještě o něco živěji bude v Třebíči o letních víkendech. Na zahradě za bazilikou totiž zakončí každou komentovanou prohlídku o víkendu například krátké vystoupení historického šermu skupiny Grál. Náměstí před Zadní synagogou v židovské čtvrti naproti tomu oživí hudební vystoupení, ať ve formě kramářských písní skupiny Taxmetu nebo česko-slovenské uskupení Hudba na talíři, které čerpá z chutí židovské kuchyně.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám