Hlavní obsah

Posílejte i přijímejte své balíky bezpečně a ekologicky s tučňákem

Ve stále větším počtu měst už inteligentní a ekologická výdejna a sběrna zásilek Penguin Box slouží, do dalších se už chystá.

Foto: Martin Faltejsek

Tučňák je chytrý – doručuje i odesílá

Článek

Můžete si tam nechat bezpečně poslat balík z e-shopu nebo odtamtud zásilku naopak odeslat. Funguje 24 hodin denně a své okolí dokáže dobře osvětlit, takže si pro svůj poklad můžete do jedné ze 20 ocelových schránek dojít bez problémů i po setmění. Navíc je ekologický, energii si vyrábí ze slunečního svitu. A je to od pohledu sympaťák: Penguin Box totiž vypadá jako tučňák, ovšem ryze český.

Tučnák je chytrý – doručuje i odesílá

Jeho předchůdce – Tučňák na sběr šatstva se zrodil jako výsledek spolupráce mezi tuzemskou společností TextilEco a.s. a studenty brněnského VUT, oboru průmyslového designu. Chytrý Penguin Box je výsledkem týmové práce vývojářů ve společnosti TextilEco, kteří za svou práci sklidili ocenění hned na třech významných veletrzích – Urbis, ForArch a MSV.

Foto: Martin Faltejsek

Svým charakterem Penguin Box skvěle zapadá do konceptu chytrých měst

Od počátku bylo jasné, že originální zařízení pro výdej a přijímání zásilek bude využívat ekologický zdroj energie. Díky solárnímu panelu může fungovat kdekoli, není ho potřeba připojovat do elektrické sítě. A ekologický je také svým využitím: na řadě míst slouží i pro sběr oděvů nebo knížek, které tak dostanou další šanci udělat někomu radost. Udržitelnost je nejen trend, ale hlavně cesta, jak ještě více nezatěžovat naší planetu. S tučňákem úzce spolupracuje a spoléhá na něj též eko inzertní portál Bonanza. Rovněž i některé knihovny v ČR v rámci ekologie rozjíždějí výpujčky přes Penguin Box.

Foto: Martin Faltejsek

Udržitelnost je "sexy" trend, který je ale v současnosti na místě, bez něj planetu nezachráníme

Svým charakterem Penguin Box skvěle zapadá do konceptu chytrých měst, která svým obyvatelům chtějí vycházet vstříc bez ohledu na svou velikost. Vedle doručování zásilek z e-shopů nebo od lokálních firem poslouží dobře i jako zabezpečená výdejna léčiv nebo ochranných pomůcek. Ale jde zároveň o zdroj důležitých informací – kolemjdoucí si na něm můžou zkontrolovat například aktuální venkovní teplotu nebo čas. Penguin Box dokáže také monitorovat prašnost, vlhkost, hlučnost nebo přehrávat důležité informace z radnice. To právě teď platí i o aktuálních protipandemických opatřeních.

Foto: Martin Faltejsek

Penguin Box dokáže také monitorovat prašnost, vlhkost, hlučnost nebo přehrávat důležité informace z radnice

Svou prospěšnost pro fungování společnosti navíc chytrý tučňák podtrhuje i tím, že podporuje důležité a užitečné neziskové organizace a projekty, mezi něž patří třeba Nadace Sova, Lékaři bez hranic či UNICEF.

Penguin Box dnes najdete na 270 místech po celém Česku, od Adamova až po Zubří. A další neustále přibývají.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám