Hlavní obsah

Jak se dostat do správného tempa a přestat se zanedbávat

Odborníci odhadují, že kvůli onemocnění covid-19 a odkládání preventivních prohlídek se zdravotní stav Čechů zhoršil zhruba o jednu třetinu. Mnoho lidí během pandemie zažívalo zvýšenou nejistotu, psychickou zátěž a stres. Další zase omezili cvičení nebo s ním přestali úplně a v průměru přibrali 6 kilogramů.

Foto: uLékaře.cz

Jak nepřehlédnout varovné signály těla, poradí služba uLékaře.cz

Článek

Nemocnice navíc hlásí i zvýšený počet hospitalizací kvůli komplikacím způsobeným zhoršením chronického onemocnění. Jak se zase dostat do správného tempa a přestat se zanedbávat, to poradí odborníci služby uLékaře.cz. Držitelé prémiových a firemních karet Mastercard mají tuto službu zdarma.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze zaznamenala v dubnu a květnu letošního roku dvakrát více hospitalizací pro komplikace žlučových kamenů než o rok dříve. Zároveň ve stejném období provedla o polovinu více endoskopických zákroků pro uvolnění kamenů ze žlučových cest než vloni. Stejným tempem se přitom zvýšil i počet hospitalizací pro jaterní choroby související se ztukovatěním jater. Počet lidí přijatých do nemocnice s játry poškozenými alkoholem stoupl dokonce o sto procent.

„Až čtvrtina dospělých Čechů trpí žlučovými kameny. Hned při prvních obtížích by měl pacient podstoupit odborné vyšetření a případně operační odstranění žlučníku. Pokud se však první vyšetření nebo plánovaná operace odkládá, mohou se objevit závažné komplikace. Alarmující je nyní i situace u onemocnění jater. Češi si poškozují játra zejména alkoholem, nezdravými životními návyky a stravováním. To vše vede ke ztukovatění jater, které může vést ke vzniku život ohrožující cirhózy. V období pandemických karantén s omezeným pohybem se četnost rizikového chování, jako je nestřídmá konzumace alkoholu a tělu škodlivých jídel, jen zvýšila,” upozorňuje MUDr. Soňa Boušková.

Jak se o sebe lépe starat a jak poznat, kdy vyrazit k lékaři

Abychom se vyhnuli závažným problémům s játry a žlučníkem, je dobré zvýšit pohyb, zařadit do jídelníčku více zeleniny, omezit cukr, alkohol, tučná a smažená jídla. Těm, kdo si nejsou jistí, zda zvolili vhodnou formu prevence, poradí odborníci služby uLékaře.cz, kteří odpovídají v řádu hodin. Jsou připraveni také vyhodnotit prvotní příznaky začínajících potíží a dokážou doporučit vhodný postup samoléčby či návštěvu a vyšetření u specialisty.

Služba zdarma

Výhodou je, že všichni držitelé prémiových a firemních karet Mastercard mají tuto službu k dispozici zdarma. „Jsme dlouhodobým a spolehlivým partnerem našich klientů ve finančním světě a jsme rádi, že jim nyní můžeme usnadnit život i v oblasti pro každého nejdůležitější, a tou je zdravotní péče. Ať již potřebují poradit s prevencí, nebo s akutním problémem, na naše lékaře se mohou vždy spolehnout stejně jako na nás,” říká Michal Čarný, generální ředitel Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Více informací najdete zde: www.mujmastercard.cz

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám