Hlavní obsah

Na silnice se nejspíš všichni vejdeme, naznačuje pět měsíců s povinným odstupem při předjíždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro řidiče motorových vozidel platí povinný odstup při předjíždění cyklistů už pět měsíců a třebaže před sebou stále máme letní prázdniny, zatím to nevypadá, že by byl pro plynulost provozu nějakým zásadním problémem, shodujeme se s profesionálním řidičem.

 
Článek

Před rokem zhruba touto dobou byla hojně diskutovaná novela silničního zákona, která měla od ledna 2022 řidičům motorových vozidel nařídit předjíždět cyklisty s odstupem nejméně půldruhého metru. Kontroverzní byla a dodnes je až až, krásné počasí už pár týdnů bylo, cyklistů na silnicích přibývá.

Někteří britští cyklisté nesouhlasí, že policie trestá jejich jízdu na červenou

AutoMoto

Naplnily se obavy, že na silnicích užších než 5 metrů cyklista vytvoří „špunt“, který nepůjde předjet? Za prvních měsíců to ze zkušeností Josefa Litoše, který v práci najezdí denně hromadu kilometrů, a ani zkušeností mých tak nevypadá.

Co způsobí povinný odstup aut od cyklistů? Na ostřikovače ani nemyslete

Podcasty a pořady

V novém dílu podcastu Po asfaltu rozebíráme, zdali vnímáme nějaké změny v chování řidičů či cyklistů, a třeba také to, jestli novela byla skutečně potřeba, když zlomyslný cyklista měl možnost bránit předjíždění – a tím silniční zákon porušovat – už před zavedením nové povinnosti, 150 cm odstupu není jak změřit a ohrožení předjížděného vozidla také bylo porušením zákona už loni.

Po asfaltu

Život na čtyřech kolech a chování za volantem očima člověka, pro kterého je řízení vším. Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify nebo Apple Podcasts.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám