Hlavní obsah

Davy otravných turistů někdy odháním píšťalkou, přiznává český cestovatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi každý má nějakou srdcovou destinaci. Pro novináře Jakuba Kynčla se jí stala Střední a Jižní Amerika, kam už přes deset let jezdí za dobrodružstvím a nevšedními zážitky. A jeho záliba často hraničí s posedlostí. O jednodenních výletech či mnohonásobných přesunech z jedné země do druhé si v nové epizodě podcastu Pas a pusu povídá se svým kolegou Michaelem Švarcem.

Foto: Novinky

Pas a pusu

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • V čem je Střední a Jižní Amerika specifická? (1:56)
  • Jak důkladná a podrobná je příprava na cestu? (5.58)
  • Vyplatí se letět do Kolumbie na jeden jediný den? (13.32)
  • Lze si na zběsilé cestovatelské tempo přivyknout? (21.34)
  • Jak je na tom Střední a Jižní Amerika s bezpečností? (28:04)
  • Jak finančně náročné jsou cesty do této části planety? (34:22)

Střední a Jižní Amerika je pro mnoho turistů velkou neznámou. Podle Kynčla, který o svých dobrodružstvích napsal cestopis Pas a pes, je však autentičtější než oblíbená jihovýchodní Asie.

„V prvé řadě jsem nevyhledával destinace, kde by bylo prvoplánově krásné moře, chtěl jsem spíše emoce od lidí. A z tohoto pohledu mi více vyhovují lidé ve Střední a Jižní Americe; přijdou mi otevřenější a nadšenější do života,“ přiznává Kynčl v podcastu.

První zkušenost se Střední Amerikou načerpal před zhruba jedenácti lety v Belize, o kterém tvrdí, že ho také naučilo cestovat.

„Byla to moje první destinace mimo tradiční turistické trasy. Teprve tam jsem si uvědomil, že ne všechno jde naplánovat. Jsem člověk, který má většinou dopředu vyhlídnuté ubytování, zhruba ví, kam se chce podívat nebo má vytištěné všechny rozvrhy. Ale zjistil jsem, že ne na všechno se lze připravit,“ říká Kynčl.

Dodává, že v Belize začal mít pocit, že je opravdu cestovatel a ne pouze turista. Celou epizodu naladíte v audio přehrávači v úvodu článku.

Foto: Novinky

Jakub Kynčl (vlevo) a Michael Švarc diskutovali o specifikách Střední a Jižní Ameriky.

Po svých zkušenostech začal také vyhledávat atypická místa, často spjatá s takzvanou temnou turistikou, kde je možnost vyhnout se davům. S těmi totiž nemá příliš trpělivosti.

„V tomto pro mě byla zlomová návštěva Angkor Watu v Kambodži, kam se do jednotlivých chrámů nahrnuli čínští turisté a zaplavili je. Člověk nic nevyfotí. V takových chvílích jsem začal používat píšťalku, zjistil jsem, že to na některé turisty zabírá,“ přiznal, že sáhl i po fotografické pomůcce, na kterou není hrdý.

Ve Střední a Jižní Americe jsou ale podle Kynčla místa, kde může být člověk úplně sám a vychutnat si vše v klidu. Ať už jde o méně známé mayské ruiny nebo třeba rozlehlou poušť Atacama, ze které si nakonec přivezl zpět do Česka i psí tulačku Norii.

Nejděsivější hřbitov světa vydal Česku roztomilého obyvatele

Cestování

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Pas a pusu“.

Podcast Pas a pusu přináší každé druhé úterý příběhy z blízkých i vzdálených koutů planety, povídání o exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech, turistických lákadlech i gastronomii. Pusťte si Pas a pusu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám