Hlavní obsah

Zima bude mírná, ale s prudkými a vytrvalými lijáky, předpovídají meteorologové

Nadcházející zima bude pod taktovkou prudkých a vytrvalých lijáků, tvrdí experti z americké meteorologické společnosti Accuweather. Zimní měsíce by neměly být extrémně chladné. Předpovědní modely společnosti Accuweather počítají s mírným průběhem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S podobným modelem přichází také americká meteorologická společnost NOAA. Nepředpokládá, že by Evropu postihly třeskuté a dlouhotrvající mrazy. Její modely počítají s mírným průběhem zimy, v pořadí již čtvrtým, a velmi deštivým počasím.

„Očekáváme nadprůměrné srážky, nikoliv sněhu, ale deště. Mělo by tak skončit sucho, které převládá v hlubších vrstvách půdy,“ uvedl Dominik Jung z meteorologické služby Q.met. Podle jeho slov na počátku zimního období bude sužovat oblast od britských ostrovů po Skandinávii řada prudkých bouřek. „Přívaly sněhu bychom očekávat neměli, zato budou hrozit záplavy,“ dodal Jung.

Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress upozorňuje, že sezonní výhledy počasí se musí brát s velkou rezervou, ale první modely naznačují, že máme počítat s mírnou zimou.

„Výhled britské povětrnostní služby Metoffice se přiklání k tomu, že ve střední Evropě bude letošní zima (prosinec až únor) s až 70procentní pravděpodobností teplotně nadprůměrná, a to s odchylkou o 1,2 až 1,7 °C v porovnání s dlouhodobým normálem, který je -1,2 °C,“ řekla Honsová. Největší odchylka by měla být v únoru.

„Velmi podobné výstupy vychází z americké služby NOAA, která předpokládá období od prosince do února teplotně nadprůměrné o 1 až 2 °C,“ dodala.

Menší úspěšnosti v dlouhodobých předpokladech než teploty mají srážky, připomíná Honsová. „Společnost Metoffice dává stejné šance na srážkově nadprůměrnou zimu jako srážkově průměrnou nebo podprůměrnou,“ řekla.

Americká společnost NOAA počítá s tím, že nadprůměrných srážkových úhrnů by měl dosáhnout únor. „Vzhledem k předpokládaným teplotám se bude zřejmě jednat převážně o srážky dešťové, a to zejména v nižších nadmořských výškách,“ uzavřela Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám