Hlavní obsah

Výstraha ČHMÚ: Přichází vydatné sněžení, zasype hlavně hory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý rozšířil výstrahu před silným větrem a tvorbou sněhových jazyků a závějí o varování před vydatným sněžením. To se má týkat zejména horských oblastí.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 1.2. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V částech Vysočiny, Plzeňského, Jihočeského, Ústeckého, Libereckého a Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Zlínského kraje může od úterního odpoledne do středečního podvečera napadnout až 15 centimetrů, na horách i 35 centimetrů nového sněhu.

Vedle toho meteorologové rozšířili výstrahu před silným větrem o sever Moravy a část Slezska. Foukat by tak mělo na celém území s výjimkou Zlínského a částí Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, na horách i kolem 90 kilometrů v hodině.

Vítr o sobě dá ještě vědět, sněžit bude i v nížinách

Počasí

„Předpokládáme, že v podhůří a na Českomoravské vrchovině napadne 5 až 15 cm, na horách 15 až 35 cm nového sněhu. Nejvydatnější sněžení očekáváme ve večerních a nočních hodinách (na horách až 3 cm/h). Během noci očekáváme slabé oteplování, sníh tak bude mimo hory převážně těžký, mokrý,” uvedli meteorologové, podle nichž může těžký sníh lámat větve a způsobovat i další problémy například v energetice.

Ve středu by již měly srážky přecházet ve smíšené. „Při kombinaci větru a sněžení se budou na horách vytvářet po celé období sněhové jazyky nebo závěje. Ojedinělá tvorba sněhových jazyků je možná během středy i ve vyšších polohách,” varoval ČHMÚ.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám