Hlavní obsah

V pondělí dorazí léto, ale jen na den

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělí bude co do počasí v rámci příštího týdne specifické. Teploty skokově vzrostou a v Čechách se budou blížit až letním hodnotám kolem 25 °C. Teplo však nebude mít dlouhého trvání, po zbytek týdne je třeba počítat s ochlazením a četnými srážkami.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Nejvyšší teploty v pondělí podle modelu Aladin

Článek

Za změnou charakteru počasí v pondělí bude skutečnost, že se na naše území rozšíří tlaková výše, kolem které k nám bude v pondělí proudit teplejší vzduch od jihozápadu.

Pondělí tak bude nejteplejším dnem příštího týdne a nejteplejším dnem od 12. května, jak připomněl Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávaný pondělní teplotní výkyv

Již v úterý ale klesnou odpolední maxima o téměř 10 °C. Přes naše území si to od západu zamíří studená fronta s chladnějším a vlhčím vzduchem od severozápadu.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávané úterní nejvyšší teploty

Zatímco pondělí nabídne jasnou oblohu, kvůli tomu nejsou ráno vyloučeny ani přízemní mrazíky, v dalších dnech bude převládat oblačné počasí s deštěm či přeháňkami.

Proč je v Česku pořád zima? Tady je odpověď

Věda a školy

Za nízkými teplotami je tryskové proudění neboli jet stream ve vyšších vrstvách atmosféry, jehož směr zamezuje tomu, aby se do střední Evropy dostalo teplé jižní proudění.

Reklama

Výběr článků

Načítám