Hlavní obsah

V pondělí dorazí léto, ale jen na den

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělí bude co do počasí v rámci příštího týdne specifické. Teploty skokově vzrostou a v Čechách se budou blížit až letním hodnotám kolem 25 °C. Teplo však nebude mít dlouhého trvání, po zbytek týdne je třeba počítat s ochlazením a četnými srážkami.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Nejvyšší teploty v pondělí podle modelu Aladin

Článek

Za změnou charakteru počasí v pondělí bude skutečnost, že se na naše území rozšíří tlaková výše, kolem které k nám bude v pondělí proudit teplejší vzduch od jihozápadu.

Pondělí tak bude nejteplejším dnem příštího týdne a nejteplejším dnem od 12. května, jak připomněl Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávaný pondělní teplotní výkyv

Již v úterý ale klesnou odpolední maxima o téměř 10 °C. Přes naše území si to od západu zamíří studená fronta s chladnějším a vlhčím vzduchem od severozápadu.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávané úterní nejvyšší teploty

Zatímco pondělí nabídne jasnou oblohu, kvůli tomu nejsou ráno vyloučeny ani přízemní mrazíky, v dalších dnech bude převládat oblačné počasí s deštěm či přeháňkami.

Proč je v Česku pořád zima? Tady je odpověď

Věda a školy

Za nízkými teplotami je tryskové proudění neboli jet stream ve vyšších vrstvách atmosféry, jehož směr zamezuje tomu, aby se do střední Evropy dostalo teplé jižní proudění.

Výběr článků

Načítám