Hlavní obsah

V pátek znovu dorazí velmi silné bouřky, hrozit budou i na východě

V pátek zasáhnou Českou republiku další velmi silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) je očekává prakticky na celém území s výjimkou nejzápadnějších oblastí.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Očekává se možný výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, kroupami i nad dva centimetry a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině,” shrnuli meteorologové páteční očekávání.

Výstraha před bouřkami platí na celém území s výjimkou částí Karlovarského a Plzeňského kraje. V částech Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Plzeňského a Jihočeského kraje očekávají meteorologové silné bouřky, ve zbývajících, východnějších oblastech bouřky velmi silné. V oblastech s nižším stupněm varování by se měly srážkové úhrny pohybovat „pouze” kolem 30 milimetrů.

Od pátečních 11 hodin bude výstraha platit v Čechách, později se rozšíří i na Moravu a Slezsko. Bouřky tam budou hrozit až do sobotní 1:00, zatímco na západě varování skončí již během pátečního večera.

V oblasti jihočeských Vodňan a Písku zůstává do pátečního rána v platnosti varování před vzestupy hladin.

Na východě platí až do pátečního večera varování před vysokými teplotami a v částech Jihomoravského, Zlínského a Olomouckého kraje rovněž výstraha před nebezpečím vzniku požárů.

Silné bouřky zasáhly ČR již v minulých dnech. V některých oblastech napršely desítky milimetrů a leckde je půda značně nasycena, takže další vydatné deště by mohly způsobit problémy.

Kroupami vytlučená okna aut, vytopené domy. Česko sčítá škody po bouřkách

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám