Hlavní obsah

V Česku padaly teplotní rekordy. Léto ale znovu vystřídá drsné ochlazení

– Praha

Po nynějších vysokých teplotách dosahujících tropických třicítek se v polovině května prudce ochladí až pod 15 stupňů Celsia. Další týdny ale zase přinesou oteplení. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z krátkodobé předpovědi ústavu.

Foto: Lee Smith, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nadprůměrně deštivý bude podle meteorologů z nejbližších týdnů asi jen tento týden, kdy se už od úterka mohou objevit bouřky doprovázené silným větrem.

Z období nejbližších čtyř týdnů ode dneška do 6. června přinese tento týden asi největší výkyvy teplot. Dnešek byl prvním tropickým dnem, kdy teploty na třech místech v Česku překonaly 30 stupňů Celsia.

Silný vítr hrozí i v úterý, varovali meteorologové

Počasí

I v úterý se mohou teploty podle ČHMÚ dostat až na třicítku a ve středu na 26 stupňů. Už ve čtvrtek ale spadnou místy teploty přes den až na deset stupňů. V pátek se budou nejvyšší denní teploty zřejmě pohybovat jen mezi 12 a 16 stupni, v sobotu mezi 13 a 17 stupni a až na přelomu tohoto a příštího týdne by mohly vystoupat ke dvacítce.

Podle odhadu průměrných teplot za týden bude podle meteorologů nejchladněji příští týden. „Relativně nejchladnější vychází týden od 17. do 23. května s průměrem nejnižších nočních teplot kolem sedmi stupňů Celsia a průměrem nejvyšších denních teplot kolem 18 stupňů Celsia,” oznámili pracovníci ČHMÚ. „První červnový týden by měl být opět teplejší,” doplnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám