Hlavní obsah

Týden přinese tropy, bouřky i krupobití

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně proměnlivé počasí čeká Česko v tomto týdnu. Předpověď hlásí zejména na východ území velmi vysoké teploty, ale přijdou i bouřky a další nebezpečné jevy. Novinky s týdenním výhledem počasí seznámila Dagmar Honsová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Od středy bude počasí u nás ovlivňovat frontální rozhraní, které oddělí chladnější vzduch na západě kontinentu od teplejšího nad východní Evropou. Do Česka přinese velké teplotní rozdíly. Na Moravě a ve Slezsku budou teploty ve středu a ve čtvrtek kulminovat až na 35 °C, na západě to budou teploty až o 12 °C nižší,“ řekla Novinkám Honsová.

„Od středy do pátku se budou místy tvořit silné bouřky doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy, tedy krupobitím, přívalovým deštěm a silným větrem,“ doplnila meteoroložka.

Během pondělního dne počasí v Čechách ovlivní okluzní fronta, která přinese převládající velkou oblačnost, místy s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i bouřkami. Na Moravě a ve Slezsku bude polojasno až oblačno a srážky pouze ojediněle. „Odpoledne bude docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek,“ uvedla Honsová. Odpolední teploty vystoupí na letní hodnoty, tedy 21 až 25 stupňů, na východě bude až 27 stupňů.

„V úterý naměříme první tropický den letošních prázdnin,“ upozornila meteoroložka s tím, že v odpoledních maximech teploty vystoupí na 28 až 32 stupňů. Ranní minima budou klesat na 15 až 11 stupňů. Oblačnosti má být nejméně z celého týdne – na obloze má převládat jasno až polojasno, až večer na jihozápadě a západě území bude docházet k přibývání oblačnosti s deštěm a místy bouřkami.

Ve středu přijdou bouřky

Ve středu bude zpočátku dne jasno až polojasno, postupně bude docházet od západu k přibývání oblačnosti s deštěm a místy i silnými bouřkami. Ty mohou být doprovázeny nebezpečnými meteorologickými jevy, jako jsou krupobití, přívalový déšť a silný vítr. Ranní teploty klesnou na 20 až 16 stupňů, odpolední maxima budou rozdílná – na západě území se budou pohybovat kolem 23 stupňů, na Moravě a ve Slezsku vyšplhají až ke 33 stupňům.

Ve čtvrtek bude převládat oblačno, během dne až zataženo, postupně na většině území s deštěm a místy s bouřkami. Ranní teploty zůstanou vysoko, mezi 21 až 17 stupni. Odpolední teploty vystoupí v Čechách na 22 až 26 stupňů, ve východních Čechách se budou pohybovat kolem 30 stupňů a na Moravě a ve Slezsku vystoupí až na 36 stupňů.

Na pátek hlásí předpověď oblačno až zataženo, déšť a místy silné bouřky. Ranní teploty opět vysoké mezi 21 až 17 stupni. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 22 až 26 stupni, na východě území dosáhnou až ke 30 stupňům.

O víkendu bude převládat polojasno až oblačno, pouze ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami. Ranní teploty budou v rozmezí 15 až 11 stupňů, odpolední pak mezi 21 až 26 stupni.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám