Hlavní obsah

Týden bude zatažený a deštivý. Zima se rozloučí prudkým oteplením

Počasí v posledním únorovém týdnu bude zamračené a deštivé, denní teploty se kromě úterý budou držet pod 10 stupni nad nulou, až o víkendu přijde silné oteplení, to však vydrží krátce. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 24.02.2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Poslední únorový týden bude počasí hrát svůj rokenrol. Nyní tu máme na pár hodin výběžek vyššího tlaku vzduchu, je polojasno až oblačno. Odpoledne přijde teplá fronta, což znamená postupné přibývání oblačnosti od jihozápadu s deštěm,“ popsala situaci pondělního dopoledne Honsová. Denní maxima vystoupí na 5 až 9 stupňů.

V úterý se probudíme do relativně teplého rána, minima se budou držet mezi 7 a 3 stupni. Odpoledne teploty vyšplhají na 9 až 13 stupňů. Vítr bude foukat čerstvý s nárazy kolem 55 km/h. „Přijde další frontální systém, bude zataženo až oblačno, během dne na celém území ČR s deštěm nebo dešťovými přeháňkami,“ uvedla meteoroložka.

Ve středu k nám pronikne chladnější vzduch od severozápadu. „Očekáváme převážně velkou oblačnost, oblačno až zataženo,“ řekla Honsová. Zpočátku bude podle ní sněžit pouze v horských oblastech, postupně se hranice sněžení sníží na 400 metrů, ale to se bude týkat hlavně severní části země. Ráno teploty spadnou na 5 až 1 stupeň, odpoledne vystoupí na 4 až 8 stupňů. Pořád bude foukat čerstvý vítr.

Ve čtvrtek bude pokračovat studené severozápadní proudění. Minima po ránu klesnou na 1 až –3 stupně, vytvářet se proto může náledí. Maxima budou činit 2 až 6 stupňů. Měla by převládat oblačná obloha s dešťovými přeháňkami, které budou od 400 metrů smíšené nebo sněhové.

V pátek přijde okluzní fronta, bude zataženo až oblačno, zpočátku dne budou srážky sněhové zřejmě už od 400 metrů, ale během dne se hranice sněžení posune až na vrcholky nejvyšších hor do 1100 metrů. Ráno se ochladí na 1 až –3 stupně, takže je opět potřeba dát si pozor na náledí. Odpolední teploty vystoupí na 3 až 7 stupňů.

Silný vítr v Praze shodil rekonstruovanou střechu na zaparkovaná auta

Krimi

V sobotu až 16 stupňů

V sobotu nás čeká příchod dalšího frontálního systému, bude zataženo, na většině území s deštěm. Teploty ráno se budou držet mezi 6 a 2 stupni, odpoledne modely zatím uvádějí 12 až 16.

V neděli začne meteorologické jaro, s ním přijde studená fronta. Bude zataženo s přeháňkami, které budou v polohách nad 700 metrů sněhové. Ranní minima klesnou na 3 až –1 stupeň, odpoledne teploměry ukážou 5 až 9 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám