Hlavní obsah

Vrchol léta? Chladný a deštivý

Novinky, alt

Druhá polovina prázdnin začala chladně a nelze očekávat, že by rtuť teploměru v nejbližší době ochotně šplhala nad letních 25 stupňů. Navíc bude deštivo. Začátek srpna je podle meteoroložky Dagmar Honsové nejchladnější od roku 1997.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 2.8.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„V pondělí k nám bude proudit chladnější a vlhčí vzduch od severozápadu. Odpolední teploty se budou zastavovat pod letní hranicí 25 stupňů,” řekla Honsová. Budou v rozmezí 19 až 23 stupňů. Bude oblačno, na většině území během dne přeháňky nebo déšť.

Zatažená obloha se protrhá v úterý. Bude polojasno, po ránu mlhy. A noc bude poměrně chladná, jen 8 až 12 stupňů. Během dne se ale opět objeví větší oblačnost, a především v Čechách bude pršet. Přes den se teploty dostanou na 20 až 24 stupňů, na jihovýchodě území dokonce na 27 stupňů.

I ve středu bude polojasno až oblačno, místy se objeví déšť nebo přeháňky. Ranní teploty klesnou na 10 až 14 stupňů, ty odpolední se budou pomalu šplhat výš – na 21 až 25 stupňů.

Jako když prší kameny. Italové ukázali další záběry devastujícího krupobití

Evropa

Ve čtvrtek by mělo být zase o něco tepleji, přes den 22 až 26 stupňů. Stále bude polojasno až oblačno, na většině území bude pršet, objevit se mohou i bouřky.

Stejné počasí, tedy s polojasnou až oblačnou oblohou, setrvá i v pátek a v sobotu, teploty se ráno budou držet v rozmezí 12 až 16 stupňů, přes den pak mezi 22 až 26 stupni. Stále se ale místy budou objevovat přeháňky či bouřky.

Poslední den v týdnu by měl být také nejteplejší, teploty mají dosáhnout až na 27 stupňů. Přeháňky a bouřky už se budou vyskytovat jen ojediněle.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám