Hlavní obsah

Sněhu ubývá, ale lyžuje se víc

Právo, Vladislav Prouza

Přírodního sněhu z horských strání ubývá, provozuschopných sjezdovek je ale díky technickému zasněžování pořád víc.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Lyžování ve Skiareálu Lipno. Ilustrační foto

Článek

„Doposud v Česku běží jednadevadesát skiareálů z celkových sto tří. Doufejme, že počasí dovolí, aby hlavní sezona začátkem února byla lepší než dosavadní průběh zimy,“ konstatoval šéf Asociace horských středisek ČR Libor Knot.

Teploty na severních pohořích dovolují spustit sněžná děla alespoň v noci a leckdy během dne, na jihu se rtuť teploměru většinou stále drží nad bodem mrazu.

Podmínky přesto dovolily otevřít v dolní části úbočí šumavského Špičáku další sjezdovku.

České hory investují do sněhu i ekologie

Cestování

„Je otevřena sjezdovka a vlek u hlavního parkoviště, výrazně se rozšířily rodinné tratě Spodní Šance,“ řekl ředitel areálu Špičák Vladimír Kasík. Vlekaři na Šumavě dosněžují další svahy.

Výhodnější skipas

Sjezdovky s dostatečnou vrstvou technického sněhu se skoro stoprocentně podařilo zprovoznit v krkonošské Horní Malé Úpě. Areál v nadmořské výšce přes jeden tisíc metrů nabízí spolu s lyžováním nejvýše položené kluziště v Česku. Lanovky na Lysou horu a Horních Domcích jezdí spolu s několika vleky v Rokytnici nad Jizerou.

„Zprovoznit se už podařilo šest kilometrů sjezdovek. Současnému stavu odpovídá

aktuální cena zvýhodněného skipasu,“ přiblížil ředitel TJ Spartak Rokytnice Vít Pražák.

Jaké jsou lyžařské novinky v zahraničí? Nové lanovky nebo propojené areály

Cestování

Poslední dvě sjezdovky zbývá kompletně dosněžit v sousedním Harrachově. „Jezdí obě lanovky a každá má po jedné zasněžené sjezdovce,“ upřesnil šéf harrachovského skiareálu Jiří Krejčí. Slušné lyžařské podmínky stále panují na jesenickém Pradědu závislém pouze na přírodním sněhu.

Situace na českých horách nespustila masovou invazi českých lyžařů na ledovce do alpských zemí. „Odhadem pětatřicet největších českých středisek stahuje lyžaře z míst, kde kvůli nedostatku sněhu nejezdí lokální vleky. Loni touto dobou to bylo přesně naopak. Byl metr sněhu a lidi často lyžovali za humny,“ srovnává Knot.

Reklama

Výběr článků

Načítám