Hlavní obsah

Sahara se stěhuje do Ameriky

Novinky, drk

Přes Atlantský oceán se v těchto dnech přesouvá obrovský mrak částic prachu a písku ze Sahary. Už dorazil do Karibiku, kde několik dní zůstane, než začátkem příštího týdne zamíří k Floridě. Ukazují to satelitní snímky a předpovědní animace americké Národní agentury pro letectví a vesmír (NASA).

BEZ KOMENTÁŘE: Animace NASA znázorňující postup prachových částic ze Sahary přes Atlantik do AmerikyVideo: NASA

 
Článek

Takto velké mraky se odborně označují „saharská vrstva vzduchu”. Jedná se o hmotu velmi suchého, prašného vzduchu, která se nad Saharskou pouští vytvoří zpravidla během pozdního jara, v létě či začátkem podzimu.

„Silná prachová bouře nad Saharou vynesla části prachu do vyšších vrstev atmosféry a velký saharský oblak se dostal přes Atlantik až do Karibiku a počátkem příštího týdne - v úterý doputuje až na Floridu. Přinesl by tam sušší vzduch, krásné barevné západy Slunce, ale i opar,” uvedla pro Novinky meteoroložka Dagmar Honsová.

Saharská vrstva vzduchu je teplá, stabilní a velmi suchá. Je o 50 procent méně vlhká než typická tropická atmosféra. To je patrné z jasně růžové až červené barvy u analýzy vlhkosti.

Foto: NASA

Analýza vlhkosti

Předpovědní animace ukazuje, že do konce týdne by měl mrak zůstat nad Karibikem, pak se bude začátkem příštího týdne rozšiřovat směrem k jihovýchodu Spojených států.

„Velký oblak saharského prachu na Floridě ale není zase tak raritní – naposledy byl pozorován vloni v červnu. Prach ze Sahary nad Atlantik se dostává často – v období hurikánové sezóny může zabránit vzniku tropických bouří svým suchým vzduchem,” doplnila Honsová.

V analýze NASA jsou na západním okraji mraku, jenž se nyní přibližuje východnímu Karibiku, ještě patrné bouřky, protože tamní podmínky jejich vznik umožňují, uvnitř mraku to je ale vzhledem k nejsuššímu a nejstabilnějšímu vzduchu nemožné.

Foto: NASA

Saharská vrstva vzduchu blížící se východnímu Karibiku

Železem plné částice, které jsou uvnitř těchto prachových bouří, umí odrážet sluneční světlo, čímž ochlazují atmosféru. Tyto jemné částice také snižují množství slunečního světla dopadajícího na oceán, což následně způsobuje nižší zahřívání povrchu oceánu, nad nímž písečný mrak putuje.

Ve čtvrtek oblak dorazil k ostrovu Aruba v jižním Karibiku. Níže přiložený obrázek vyfocený americkým meteorologem Jaredem Heilem ukazuje prachovou mlhu v nižních úrovních nad ostrovem. Ta omezuje viditelnost a ovlivňuje kvalitu ovzduší.

Reklama

Výběr článků

Načítám