Hlavní obsah

Pršet bude dál, meteorologové varují před povodněmi

• Aktualizováno
Novinky, kov

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu aktualizoval výstrahu před povodněmi. Týká se několika oblastí v Čechách a na Moravě. Předpověď i nadále počítá s deštěm.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 15.5.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Část dříve vydaných varování, která se asi nejvíce týkala Jihočeského kraje, vypršela v sobotu v poledne, meteorologové však upozorňují, že problémy lze čekat i dál. Od sobotních 12 hodin do odvolání vydali výstrahu před povodněmi pro Prahu a části Středočeského a Ústeckého kraje.

„Vzhledem ke kulminaci dolní Berounky a dolní Sázavy a dalšího zvýšení odtoku z vodního díla Vrané bude ještě stoupat hladina dolní Vltavy a následně i dolního Labe,“ uvedli meteorologové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Animace srážek nad Českem v sobotu a v neděliVideo: Windy

Vzedmutá Vltava zastavila provoz všech pražských přívozů

Domácí

Od sobotních 15 hodin do nedělního poledne pak ČHMÚ vydal výstrahu také pro části Jihočeského a  Pardubického kraje, Vysočiny a Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

„V sobotu později odpoledne se budou vyskytovat přeháňky, ojediněle bouřky s úhrny kolem 15 mm. Ve druhé polovině noci na neděli očekáváme občasný déšť, přechodně vydatnější s úhrny kolem 20 mm/3 h, celkově kolem 25 mm. Vzhledem k již vysoké nasycenosti území a předpokládaným srážkám očekáváme vzestupy hladin zejména na menších vodních tocích na 1. SPA, ojediněle až na 2. SPA, nebo zatopení níže položených míst,“ uvedl ČHMÚ.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před povodněmi

Meteorologové předpovídají na sobotu oblačno až zataženo, postupně na většině území přeháňky a ojediněle bouřky, což platí zejména pro východ ČR.

Podobné to bude i v neděli a přeháňky, občasný déšť a ojediněle bouřky by se měly objevovat i po celý pracovní týden.

BEZ KOMENTÁŘE: Uzavřené náplavky v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám