Hlavní obsah

Přijde po horkém létě třeskutá zima? Evropští meteorologové už mají modely

Čeká nás po mimořádně horkém létě stejně extrémní počasí v zimě? První sezónní meteorologické modely počítají pro střední Evropu se spíše mírnější zimou, která by měla být ale bohatá na srážky, píše server týdeníku Focus.

Foto: Social Media, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Prosinec i leden a únor by měly být podle dlouhodobějších modelů teplotně lehce nadprůměrné, ale srážkově bohaté, uvádí německý meteorologický institut Deutsche Wetterdienst. Model by měl platit nejen pro Německo, ale také pro většinu Evropy.

Většina modelů počítá s tím, že leden bude velmi bohatý na srážky. Výjimkou je pouze evropský prognostický systém, který naznačuje, že leden by měl být srážkově pod normálem. V případě února se shodují všechny modely na nadprůměrných srážkách.

Podobný výhled přinesl i britský model Climate Prediction Center NCEP. Ten se přiklání k tomu, že období od října do ledna bude ve střední i západní Evropě srážkově i teplotně spíše nadprůměrné.

Mezi létem a zimou není souvislost

„Z toho lze usuzovat, že si sněhu v nižších a středních nadmořských výškách mnoho neužijeme. Což nejsou příznivé zprávy pro doplnění hladiny podzemní vody, kterou doplňuje voda ze sněhové pokrývky v nižších a středních polohách,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Připomíná současně, že atmosféra je složitý a dynamický komplex. „Mnohdy je velmi obtížné předpovědět počasí na několik dnů dopředu, natož na měsíce dopředu,“ řekla Honsová. Charakter počasí v létě podle jejích slov nesouvisí s tím, jaká bude zima.

„Ačkoliv v mnohých pranostikách nebo lidových rčeních často najdeme vztah a závislost počasí v jednotlivých měsících nebo ročních obdobích, ve skutečnosti žádné souvislosti a závislosti v počasí mezi jednotlivými měsíci, ročními obdobími nebo roky nejsou. Takže po nejteplejším létě (viz pražské Klementinum) může přijít jak krutá, tak velmi teplá zima,“ upozornila Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám