Hlavní obsah

Letošní léto bylo v Česku nejteplejší za posledních 58 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní léto v Česku bylo s průměrnou teplotou 19,5 stupně Celsia nejteplejší od začátku sledování měsíčních průměrů v roce 1961. Oproti normálu bylo letos v období od června do srpna tepleji o 2,5 stupně, uvedl v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). K prvenství letošního léta přispěl hlavně horký červen.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Maximální denní teplota letošního roku byla naměřena 26. června na stanici Doksany na Litoměřicku, a to 38,9 stupně Celsia. Tato hodnota je také nejvyšší červnovou teplotou zaznamenanou na území Česka.

Více než 30 tropických dní, tedy takových, kdy teplota vystoupá alespoň na 30 stupňů Celsia, zaznamenalo letos v létě 17 měřicích stanic. Nejvíce tropických dní, a to 39, naměřili na stanici Strážnice.

Rekord v Klementinu

V pražském Klementinu bylo letošní léto podle meteorologů nejteplejší za posledních 245 let. Průměrná teplota zde byla od června do srpna 22,9 stupně Celsia.

„Letošní léto se umístilo na prvním místě za dosavadních 245 let měření, šlo tedy v Praze-Klementinu o nejteplejší léto od roku 1775,” oznámili v pátek meteorologové. Odchylka od dlouhodobého průměru z let 1775-2014 dosáhla 3,9 stupně Celsia.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám