Hlavní obsah

Podzim si letos pospíšil. Prázdniny zakončí chladno a déšť

Novinky, alt

Poslední prázdninový týden bude teplotně výrazně podprůměrný – místy o více než 5 stupňů v porovnání s dlouhodobým normálem. Nejvyšší denní teploty jen občas překročí 20 stupňů. Navíc bude deštivo. Novinkám to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 23.8.2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Definitivní tečku za letním počasím udělá tlaková níže, která přejde přes naše území během pondělí a po jejíž zadní straně začne proudit studený vzduch od severovýchodu.” popsala Honsová.

Připomněla, že naposledy byl konec prázdnin bez letních teplot, tedy nad 25 stupni, v roce 2014.

Hned pondělí přinese hodně oblačnosti i srážek – převládat bude zataženo až oblačno, ze začátku dne na východě území s deštěm, ojediněle i s bouřkami, postupně déšť, zejména na severu a západě území. Na zbytku území se budou místy vyskytovat přeháňky. Na jihovýchodě může být i polojasno.

Odpolední teploty ale vystoupí jen na 17 až 21 °C, na východě na 22 °C.

Do roku 2050 bude v létě Arktida občas bez ledu. Určité scénáře jsou nezvratné, varuje polární vědkyně

Věda a školy

Úterý bude deštivé. „Trvalé srážky očekáváme na severu území v horských oblastech až do úterního večera – spadnout může i přes 30 mm,” upřesnila Honsová.

Ranní teploty klesnou na 10 až 14 °C. Odpolední teploty vystoupí na 15 až 19 °C. Bude ovšem foukat silný vítr ze severu, který pocitovou teplotu ještě sníží. V nárazech může mít rychlost až 55 km/h.

Středeční ráno bude velmi chladné, teploty klesnou na 6 až 10 stupňů, jinak ale půjde zřejmě o nejhezčí den z celého týdne. Bude nejméně oblačnosti. Obloha bude polojasná a odpolední teploty vystoupí na 18 až 22 stupňů.

Ve čtvrtek se ale opět vrátí déšť. Bude oblačno až zataženo s deštěm a přeháňkami. Ranní teploty budou klesat na 7 až 11 stupňů, odpolední vystoupí na 17 až 21 °C.

Podobně bude i v pátek, obloha bude oblačná až zatažená, občas se objeví déšť nebo přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 7 až 11 °C. Odpolední teploty vystoupí na 16 až 20 stupňů.

Lepší to nebude ani o víkendu. Stále bude oblačno až zataženo s občasným deštěm. Teploty nad ránem budou někde mezi 6 a 12 stupni, odpolední mezi 16 a 22 stupni.

Rozmary počasí vás již nepřekvapí, a to díky těmto mobilním aplikacím

Mobil

Anketa

Chtěli byste, aby se ještě oteplilo?
Ano
84 %
Ne
16 %
Celkem hlasovalo 10332 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám