Hlavní obsah

Počasí je klasicky podzimní, ale oteplí se

Klasické podzimní počasí, které nyní vládne, by se mohlo v průběhu týdne o něco zlepšit. O víkendu by teploty mohly atakovat i hranici 20 stupňů Celsia. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 20.9.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Klasický podzim. Tak se dá nazvat start do nového pracovního týdne. Do Česka i nadále proudí chladný vzduch od severovýchodu, který přináší teploty typické pro polovinu října. Pondělní ráno přineslo nejnižší teploty na vrcholky Jeseníků a Beskyd – v 6 hodin ráno bylo na Šeráku 0,4 °C, na Lysé hoře 1,9 °C. Nízká oblačnost se začne postupně místy protrhávat od úterý – počasí u nás začne ovlivňovat výběžek vyššího tlaku vzduchu. Druhá polovina týdne přinese i příjemný nárůst teplot vzduchu. Začátek astronomického podzimu, který startuje ve středu, tak letos přinese nárůst teplot vzduchu. Zatímco během pracovního týdne se mohou po ránu při vyjasnění tvořit přízemní mrazíky, o víkendu se k nám vrátí dvacítky,” uvedla Honsová.

V pondělí bude převládat velká oblačnost – oblačno až zataženo, ojediněle s mrholením. Oblačnost se bude protrhávat místy večer na polojasno. Odpolední teploty vystoupí na 12 až 16 °C.

V úterý – na poslední astronomický letní den – se začne blýskat na lepší časy. Počasí u nás začne ovlivňovat výběžek vyššího tlaku vzduchu, který bude nízkou oblačnost během dne místy rozpouštět až na polojasno. Zpočátku tak bude oblačno až zataženo nízkou oblačností, postupně místy až polojasno. Z nízké oblačnosti opět může ojediněle vypadávat mrholení. Ranní teploty budou klesat na 9 až 5 °C, při polojasné obloze na 2 °C. Ojediněle se budou tvořit přízemní mrazíky. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví mezi 13 a 17 °C.

Ve středu bude oblačno, postupně místy polojasno nebo skoro jasno. Po ránu se budou tvořit četné mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C, místy se budou tvořit přízemní mrazíky. Odpolední teploty vystoupí na 13 až 17 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno nebo skoro jasno. Po ránu četné mlhy nebo nízká oblačnost. Večer bude od severozápadu až oblačno. Ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C, místy se budou tvořit přízemní mrazíky. Odpolední teploty vystoupí na 16 až 20 °C.

Česko zažilo poslední teplou noc, přichází podzim

Počasí

V pátek bude zataženo až oblačno, postupně místy s přeháňkami. Ranní teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Odpolední teploty vystoupí na 14 až 18 °C.

V sobotu začne docházet k ubývání oblačnosti – bude oblačno, místy přeháňky, postupně až polojasno. Ranní teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Odpolední teploty vystoupí na 16 až 20 °C.

V neděli bude polojasno, po ránu četné mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Odpolední teploty se zastaví na 16 až 20 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám