Hlavní obsah

Česko zažilo poslední teplou noc, přichází podzim

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noc ze středy na čtvrtek byla v Česku neobvykle teplá, nejvíce meterologové naměřili v Pardubicích, a to 19,4 stupně. Podobně teplé noci se však letos již zřejmě nedočkáme. Postupně se bude ochlazovat, příští týden budou odpolední teploty až o deset stupňů Celsia nižší a počasí nakročí svým charakterem do podzimu. Novinkám to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 16.9.2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Česko má za sebou nezvykle teplou noc – v 6 hodin ráno bylo i přes 18 °C: Pardubice 19,4 °C, Kuchařovice 18,6 °C, Dukovany 18,5 °C, Praha-Karlov 18 °C, Jičín 18 °C. Vysokou teplotu hlásí i Kořenov-Jizerka 15 °C, přitom středeční ranní teplota klesla na 0,5 °C. Přesně před rokem na Ústecku ojediněle noční teplota neklesla pod 20 °C, tj. stanice Hejnice zaznamenala tropickou noc s teplotou 20,1 °C.,” sdělilla Novinkám Honsová.

„Teplotně nadprůměrné dny ukončí přechod vlnící se studené fronty,” dodala s tím, že ve čtvrtek by mělo pršet na většině území. Převládat bude zataženo až oblačno s přeháňkami či deštěm nejprve v Čechách, později během dne i na Moravě a ve Slezsku. Odpoledne se mohou maxima vyšplhat k 21 až 25, na východě ještě až 27°C.

V pátek bude převládat proměnlivá, převážně velká oblačnost, kterou místy doplní přeháňky. Ráno se ojediněle vyskytnou mlhy či nízká oblačnost. Ranní minima se dostanou na 14 až 10 °C, odpolední teploty vystoupají na 18 až 22 °C.

V sobotu bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Na severu a severovýchodě území pak oblačno až zataženo a srážky tam budou četnější,” uvedla meteoroložka.  Ráno teploty klesnou na 12 až 8 °C, přes den vystoupají na 18 až 22 °C.

V neděli bude nejčastěji oblačno, přeháňky či déšť se budou objevovat místy. Ranní minima budou kolísat mezi 11 a 7 °C, odpolední se dostanou na 14 až 18 °C.

Od pondělí do středy by pak mělo převládat oblačno až polojasno s ojedinělými přeháňkami. Ranní teploty už budou výrazně nižší než tento týden a budou kolísat mezi 8 a 4 °C, ve středu už jen 7 a 3 °C. Odpolední teploty se ještě udrží mezi 12 a 16 °C.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám