Hlavní obsah

Po nočních deštích hrozí povodně

• Aktualizováno

Po vydatném dešti meteorologové očekávají v pondělí rozvodnění toků zejména v Beskydech. Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a silnice. Výstrahu vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav, který očekával, že například Vsetínská Bečva ráno překročí třetí povodňový stupeň. Zatím na řece platí stupeň druhý.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek nad Českem ráno 9. září 2019Video: chmi.cz

 
Článek

Vsetínská Bečva překročila druhý povodňový stupeň v pondělí ve 04:30. Podle meteorologů třetího stupně měla dosáhnout po 07:00, ale hladina začala klesat. Přesto platí výstraha před povodňovým ohrožením až do 10:00.

„Voda se zatím nevylévá z koryta řeky a neohrožuje majetek ani zdraví obyvatel. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by zde mohlo dojít i k dosažení 3. stupně,“ informoval mluvčí Povodí Morava Petr Chmelař o situaci ve Velkých Karlovicích.

Na východě Česka napršelo za víkend 68 mm srážek. ”Na měřicí stanici Horní Bečva a Karolinka spadlo za uplynulých 24 hod téměř 50 milimetrů srážek,“ sdělil Chmelař.

První stupeň povodňové aktivity je dosažený na přítoku do vodní nádrže Bystřička. Druhý stupeň je uměle dosažený pod vodní nádrží Horní Bečva. Jedná se o odtok, který nijak neohrožuje území níže po toku. „Naopak dochází k uvolňování prostoru nádrže tak, aby mohla zachytit a průtok v Rožnovské Bečvě v případě pokračujících srážek,“ vysvětlil Chmelař.

Voda může zaplavit níže položené obydlené oblasti a silnice, v podmáčené půdě mohou padat stromy. Některé mosty a silnice mohou být uzavřeny. Lidé by měli parkovat auta na výše položených místech a vyvarovat se pohybu v korytě řeky. Zejména pak plavání, koupání či jízdy na lodi.

Vydatný déšť může podle meteorologů v pondělí zvýšit hladiny řek zejména ve Zlínském kraji, kde je kromě Vsetínské Bečvy ještě povodňový stupeň jedna na Bystřičce, a dále v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Řeky tam mohou místy překročit první povodňový stupeň, tedy bdělost. Tato výstraha platí do 14:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám