Hlavní obsah

Bouřky udeřily. Desetitisíce domácností byly bez proudu, vlaky stály

• Aktualizováno

V České republice udeřily v úterý večer a v noci na středu velmi silné bouřky, které ničily střechy, lámaly stromy a způsobily komplikace v silniční i železniční dopravě. Vývoj jsme sledovali on-line.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příchod bouřek do Čech od 17:30 do 23:30Video: Windy

 
Článek

11:24 - On-line přenos skončil, děkujeme za pozornost.

11:23 - Společnost ČEZ Distribuce evidovala ve středu dopoledne 100 poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí. Bez elektřiny zůstávalo na 36 tisíc odběrných míst.

10:14 - Kvůli popadaným větvím po noční bouři je dočasně uzavřený zámecký park v Rájci nad Svitavou na Blanensku. Poškozeny jsou desítky stromů. Zámek samotný vichr nepoškodil. Uvedla to kastelánka zámku Zdeňka Kalová.

8:43 - Blesk zasáhl v noci na středu dům v Liberci-Starém Harcově. Pět lidí, z toho tři děti, převezli záchranáři do místní nemocnice k dalšímu vyšetření.

Nadýchali se totiž škodlivin. „Nebylo to nic vážného, všichni měli lehké potíže. Převezeni byli do Krajské nemocnice Liberec k dalšímu vyšetření, protože se samozřejmě musí udělat odběry,“ uvedl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Větší škody by neměly být ani na domě. „Blesk poškodil elektroinstalaci a zapálil nějaké noviny,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda.

Foto: David Taneček, ČTK

8:30 - Celkem u 55 událostí způsobených noční bouří zasahovali hasiči v Ústeckém kraji. Odklízeli spadlé stromy a větve, čerpali vodu ze zatopených sklepů a lagun na silnicích. Nejhorší situace byla na Chomutovsku a Mostecku.

Hasiči nejčastěji čistili ucpané kanalizační vpusti a čerpali vodu ze zatopených prostor. V průmyslovém areálu v Klášterci nad Ohří stavěli protipovodňové stěny. Nejvíce hasiči čerpali vodu v obci Kluček na Žatecku, kde natekla do celkem 22 domů.

8:15 - „Během úterního večera a noci na středu postupovalo pásmo velmi silných bouřek. Ty byly doprovázeny zejména silnými nárazy větru, které přesahovaly 90 km/h. Např. Milešovka, Kocelovice a Temelín zaznamenaly nárazy 94 km/h,“ uvedl ČHMÚ na Twitteru.

7:45 - Hasiči na jihu Moravy kvůli nočním bouřkám a silnému větru zasahovali u 101 událostí, nejčastěji na Blanensku. Šlo především o popadané stromy.

Foto: kraje Středočeského HZS, ČTK

V Načeradci na Benešovsku zapálil blesk stodolu.

7:36 - Kvůli bouři a dešti zasahovali středočeští hasiči od úterních 18:00 do středečních 5:30 u 283 událostí. Většina připadala na úterní večer. V Načeradci zapálil blesk stodolu.

7:25 - Podle informací České televize je částečně zastaven provoz v pražském tunelu Blanka kvůli odčerpávání vody. Tvoří se kolony.

7:15 - Hasiči v Plzeňském kraji měli kvůli úterní bouři dosud 300 zásahů. Likvidovali spadané stromy, čerpali vodu. V kraji jsou stále místa bez elektřiny.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Popadané stromy v Olomouckém kraji.

7:12 - Přes 90 výjezdů absolvovali v průběhu úterní noci a středečního rána kvůli bouřkám a prudkému dešti hasiči v Olomouckém kraji. Zastaveno muselo být několik rychlíků na hlavní železničním koridoru na Prahu u Zvole na Šumpersku. Hasiči tam odstraňovali několik stromů a velkých větví z kolejiště v obou směrech.

Vítr a pády stromů také poškodily několik zaparkovaných vozidel. V Opatovicích na Přerovsku zase hasiči zajišťovali přeliv umělého náhonu k náhonu u fotbalového hřiště.

7:10 - Na cyklistu na Pardubicku spadl strom. Nejvážnější událostí na Pardubicku byl pád stromu na cyklistu, který v noci při bouřce projížděl na kole u slepého ramene Labe. Padající strom cyklistu zranil. Na místě zasahovali zdravotníci ze zdravotnické záchranné služby a jednotka hasičů z Pardubic.

7:05 - Šestadvacet poruch na vedení vysokého napětí řešili během noci energetici na východě Čech, zejména na Hradecku, Rychnovsku, Náchodsku a Trutnovsku. Způsobeny byly velmi silným větrem a bouřkou.

„Na Pardubicku to bylo 33 poruch na vedení vysokého napětí na Chrudimsku, Pardubicku, Ústeckoorlicku. Na Vysočině bylo poruch pouze devět. Celkem se bez energie se na východě Čech ocitlo kolem 30 tisíc domácností,“ uvedla mluvčí společnosti ČEZ s tím, že toto číslo stále klesá.

„V terénu máme maximální počty pracovníků, poruchové čety pracují na odstranění poruch již od nočních hodin.

Foto: Foto HZS Královéhradeckého kraje

Nejčastěji hasiči na východě Čech vyjížděli k popadaným stromům.

7:00 - Kvůli nočním bouřkám je v Česku ráno bez proudu asi 145 tisíc domácností. ČEZ Distribuce eviduje 60 tisíc domácností bez elektřiny, EG.D téměř 85 tisíc.

Dispečink ČEZ Distribuce evidoval hodinu po půlnoci 186 poruch na vedení vysokého napětí a další stovky poruch na napětí nízkém. Bez elektřiny bylo na 180 tisíc domácností napříč zásobovacím územím, nyní jich je 60 tisíc.

Společnost EG.D, člen skupiny E.ON, eviduje ke středečnímu ránu 115 poruch na linkách vysokého napětí a téměř 85 tisíc odběratelů bez elektrické energie.

Foto: Foto HZS Královéhradeckého kraje

6:50 - Meteorologové dál varují před vzestupem hladin toků. Výstraha platí až do středečního poledne.

„V místě spadu výrazných srážkových úhrnů očekáváme prudké vzestupy hladin, zejména u menších toků. Výraznější odtoková situace nastane při intenzitě srážek 30 mm/hod a vyšších. Nejvyšší vzestupy a rozvodnění budou na menších tocích a na svažitých terénech, kde hladiny mohou krátkodobě vystoupat na 2., eventuálně i 3. SPA. Situaci budeme nadále monitorovat,“ uvedl ČHMÚ.

6:45 - Hasiči po nočních bouřkách ve Zlínském kraji odstraňovali popadané stromy na silnice a železnici, zaměstnalo je také čerpání vody. Na likvidaci následků bouřky se podílely profesionální i dobrovolné jednotky. Nikdo není zraněný, uvedl ve středu ráno v tiskové zprávě mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička.

Foto: Foto HZS Královéhradeckého kraje

Nejčastěji hasiči na východě Čech vyjížděli k popadaným stromům.

6:40 - Kvůli následkům noční bouřky nejezdí na jihu Čech na řadě míst vlaky. Důvodem je poničené trakční vedení nebo popadané stromy na trati. Hasiči kvůli bouřce měli od středečního večera v kraji více než stovku událostí, které souvisely právě s bouřkou.

Největší nápor práce měli hasiči od středečních 20:00 do 21:00, kdy museli řešit šest desítek zásahů. „Od 23:00 do dnešních 4:30 vyjeli k dalším 40 událostem. Vždy se jednalo odstraňování popadaných stromů,“ uvedla mluvčí Vendula Matějů.

6:35 - Hlášení o stovce událostí přijali v noci na středu pracovníci krajského operačního střediska Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

Od desáté večerní byly do terénu postupně vysílány profesionální a dobrovolné jednotky, v drtivé většině k odklízení popadaných stromů nebo jejich částí na komunikace nebo k poškození elektrického vedení. Naštěstí nebyl nikdo zraněn.

„Ve dvou případech poskytovaly jednotky požární ochrany technickou pomoc v důsledku výpadku elektrického proudu. Do Nové Města nad Metují byla vyslána profesionální jednotka hasičů z Náchoda, aby sem dovezla elektrocentrálu pro pacienta, který je napojen na plicní ventilaci,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová s tím, že další pomoc zajistila dobrovolná jednotka hasičů ze Smiřic.

Silné bouřky dorazily do Česka.Video: Pavel Orholz, Patrik Biskup, Rudolf Voleman, Právo

6:20 - Silné bouřky na téměř celém území Česka způsobily komplikace v železniční dopravě. Od úterního večera do středečního rána zaznamenala Správa železnic 95 mimořádností s následkem omezení či zastavení provozu. Mezi nejčastější důvody přerušení provozu patří především pády stromů do kolejiště nebo na trakční vedení, výpadky napájení trakčního vedení, poruchy traťového či staničního zabezpečovacího zařízení, bahno a voda v kolejišti.

Aktuálně je zastaven nebo omezen provoz na 35 úsecích, nejvíce pak v jižních Čechách a na Vysočině. Stromy na trakčním vedení zastavily provoz na koridoru mezi Červenkou a Zábřehem na Moravě. Správa železnic intenzivně pracuje na obnovení provozu.

6:10 - Pardubičtí hasiči vyjížděli k 60 událostem, především kvůli popadaným stromům. V Chrudimi vyjížděli k hořícímu domu.

6:05 - Podle meteoroložky Marie Odstrčilové v příštích dnech nehrozí tak silné bouřky a přívaly deště jako v úterý večer a v noci na středu. V předpovědi pro ČT uvedla, že ve středu a dále až do konce týdne bude polojasné počasí s občasnými srážkami.

5:50 - Ve Velešíně u Českého Krumlova si vítr se stromy doslova pohrával:

5:15 - Provoz na D1 na Vysočině stál kvůli popadaným stromům mezi 128. a 129. kilometrem více než dvě hodiny v obou směrech. Plně obnoven byl krátce po půlnoci. Provoz na dálnici se zastavil mezi exity 134 Měřín na Žďársku a 119 Velký Beranov na Jihlavsku v úterý kolem 22. hodiny. Hasiči odstraňovali popadané stromy i na dalších komunikacích.

4:14 - Podívejte se, jak přicházel bouřkový mrak na východ od Prahy u Průhonic.

3:13 - Zajímavým způsobem se k bouřkám postavil poslanec KSČM Jiří Dolejš.

2:20 - Bouřkový mrak náhle zahalil i Český ráj s jeho dominantou Troskami:

1:40 - Podívejte se na příchod bouře v centru Prahy nad Vltavou:

1:10 - Kuriózní situace nastala v noci kvůli bouřkám v Praze. Krátce před 23. hodinou policisté oznámili, že našli osobní auto patřící muži podezřelému z úterní vraždy úřednice Úřadu práce v Praze 2. Vůz chtěli prohlédnout pyrotechnici, kvůli čemuž byla uzavřena Neklanova ulice na Vyšehradě. Mluvčí pražské policie však po 23:30 uvedla, že s prohlídkou vozu museli experti čekat na zlepšení počasí. Prahu totiž v danou dobu zasáhla bouřka se silným deštěm.

0:45 - Silné bouřky v okolí Prahy dokládaly i mohutné blesky:

0:25 - Plné ruce práce měli hasiči v úterý večer na celém západu území Česka.

0:05 - Uzavřeno bylo kvůli bouřce i Letiště Václava Havla v Praze.

23:48 -  Na D1 zůstávají obousměrné dlouhé kolony před popadanými stromy kolem 129. kilometru. Řidiči v nich stojí už několik desítek minut, uvedla na twitterovém účtu Česká televize.

23:46 - Před bouřkami varoval i pražský primátor Zdeněk Hřib.

23:45 - Bouřky postupně přerušily provoz vlaků asi na třech desítkách tratích. Spojení bylo přerušeno například i na trati mezi Domažlicemi a německým městem Furth im Wald. Několika rychlíků se pak dotkla omezení na tratích Sokolov–Kynšperk nad Ohří v Karlovarském kraji, Zliv–Číčenice a Kamenný Újezd u Českých Budějovic–Horní Dvořiště v Jihočeském kraji, Benešov u Prahy–České Budějovice na spojení středních a jižních Čech nebo Čerčany–Benešov u Prahy ve Středočeském kraji.

Popadané stromy v Praze.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

23:36 - Před 23. hodinou už hladiny toků místy klesaly. Klabava se dostala zpět na první povodňový stupeň, na němž se ještě před 23:30 držela.

Také hladina Botiče v pražských Nuslích kolem 23:00 klesla, dostala se až pod úroveň prvního povodňového stupně. Hladiny Botiče v Jesenici a Úslavy v Prádle před 23:30 stagnovaly. Dále se tak držely na prvním povodňovém stupni.

Aktuální radarová data.Video: chmi.cz

23:30 - Po úterní bouřce je v Plzeňském kraji asi 30 tisíc domácností bez proudu. 

23:26 - Řeka Klabava na Rokycansku vystoupala na druhý stupeň povodňové aktivity, hladina Úslavy v Prádle na jižním Plzeňsku dosahuje prvního povodňového stupně.

23:17 - Hasiči v Praze zasahovali do 23. hodiny celkem u 35 případů popadaných stromů a zatopených sklepů. Bouřka už v metropoli slábne, uvedli hasiči na svém twitterovém účtu.

23:05 - Kvůli popadaným stromům byl přerušen provoz na dálnici D1 na Vysočině. Na D1 se kvůli tomu kolem 22. hodiny zastavil provoz mezi 128. a 129. kilometrem v obou směrech. Policie zatím nemá zprávy o tom, že by byl v bouřkách někdo zraněný. Provoz na dálnici se zastavil mezi exity 134 Měřín na Žďársku a 119 Velký Beranov na Jihlavsku.

Hasiče na Vysočině začalo odstraňování vyvrácených stromů zaměstnávat okolo 21:30. Na svém webu zatím píšou o několika desítkách výjezdů.

22:53 - Aktuální situaci v hlavním městě okomentoval starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

22:32 - Podle reportéra Novinek měla bouře v Rokycanech takovou sílu, že strhla střechu místní továrny a polámala několik stromů, které spadly na zaparkovaná auta.

22:28 - Ve Středočeském kraji jsou problémy na železniční trati například na trati z Lužné u Rakovníka do Rakovníka, Šenov–Rakovník, Mníšek pod Brdy–Dobříš nebo Čerčany–Benešov.

22:24 - Do Středočeského kraje dorazily bouřky po 21. hodině. Hasiči zasahují zatím hlavně na jihovýchodě kraje, tedy na Berounsku, Příbramsku a Rakovnicku, uvedli na Twitteru. Bouřky dále postupují směrem k severovýchodu.

„Operační středisko a profesionální i dobrovolní hasiči aktuálně řeší 85 především spadlých stromů,“ uvedli hasiči. Problémy počasí způsobuje také v dopravě.

Bouřka v Rokycanech.Video: Patrik Biskup, Právo

22:20 - Šest desítek zásahů měli jihočeští hasiči kvůli bouřce mezi 20. a 21. hodinou. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy. Bouřka také na několika místech v kraji způsobila omezení železniční dopravy.

„Bouřka jde od západu na východ. Nejvíce zásahů jsme měli nejdříve na Českokrumlovsku a Prachaticku. Pak se postupně přidalo Českobudějovicko, Písecko a Strakonicko,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Silný vítr polámal stromy, které popadaly na železnici. Kvůli tomu nejezdí vlaky mezi Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi, Protivínem a Putimí, Kamenným Újezdem a Horním Dvořištěm nebo Rybníkem a Lipnem nad Vltavou.

Foto: Windy

Bouřky nad Českou republikou.

22:16 - Podle webu Českého hydrometeorologického stavu napršelo během posledních 24 hodin v Plzeňském kraji nejvíce srážek na Šumavě. Například Hojsova Stráž má za 24 hodin téměř 64 milimetrů srážek.

Železná Ruda-Čachrov necelých 40 milimetrů. Vydatné srážky zaznamenaly tak například Rokycany, kde za 24 hodin napršelo kolem 50 milimetrů vody, přičemž přes 32 milimetrů spadlo v úterý večer za hodinu.

22:12 - Desítky výjezdů mají za úterní večer kvůli silnému větru a bouři hasiči v Plzeňském kraji. Podle webu zaznamenávajícího jejich ukončené zásahy začali do terénu vyjíždět zhruba po 19:15, za hodinu a půl absolvovali 57 výjezdů z kategorie technických zásahů. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy.

Nejvíce výjezdů si připsali hasiči na Klatovsku, zejména na Šumavě, dále na Domažlicku a Tachovsku. V Klatovech také čerpali vodu. V některých částech kraje nejde elektřina.

22:08 - První zásahy hlásí hasiči v Praze.

22:04 - Silné bouřky dorazily do Česka a ovlivňují železniční dopravu především v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském kraji, v Kraji Vysočina a v jihozápadní části Středočeského kraje.

22:04 - Silné bouřky dorazily do Česka a ovlivňují železniční dopravu především v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském kraji, v Kraji Vysočina a v jihozápadní části Středočeského kraje.

Aktuálně je zastaven provoz na dvacítce tratí, především z důvodu nepříznivého počasí, pádu stromů do kolejiště, výpadku napájení trakčního vedení či poruch traťového či staničního zabezpečovacího zařízení.

22:00 - Silné bouřky postupují Českem, spoušť za sebou zanechaly na jihu a západě Čech, kde lámaly stromy a způsobily výpadky v dopravě či na železnici. Meteorologové varovali před kroupami a silným větrem. Výstraha platí až do rána.

Silné bouřky dorazily do Česka

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám