Hlavní obsah

O víkendu se razantně ochladí, přijdou i mrazy

• Aktualizováno

Po pátečním přechodu studené fronty bude o víkendu do Česka proudit studený vzduch od severu až severovýchodu, který srazí teploty v porovnání s pracovním týdnem až o 15 stupňů Celsia. Chladné počasí vydrží po většinu příštího pracovního týdne. Podobně studený začátek astronomického jara přinesl i rok 2018. Pro Novinky to uvedla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 19.3.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty budou 14 až 18 stupňů Celsia. Teplota v 1000 metrech na horách kolem 10 stupňů. Vát bude mírný jihozápadní vítr.

Začátek astronomického jara – startuje v pátek 20. března ve 4.49 hodin – bude ve znamení ranních mrazů a návratu sněžení.

„V pátek očekáváme polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami. Během dne od severu přibývání oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami. Ojediněle se objeví i bouřky. Nejvyšší denní teploty se dostanou na 14 až 18 stupňů Celsia, na severu bude kolem 10 stupňů,” uvedla Honsová. Teplota v 1000 metrech na horách se bude pohybovat kolem 4 stupňů. Vát bude mírný jihovýchodní vítr.

V sobotu bude oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. V polohách nad 500 metrů se bude jednat o sněžení. Odpoledne se sněžení objeví i v nížinách. Noční teploty klesnou na 6 až 2 stupně Celsia. Nejvyšší denní teploty vyšplhají 5 až 9 stupňů, během dne se bude ochlazovat. Pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý severovýchodní vítr.

Česká expedice zažívá v Antarktidě vysoké teploty i silnou vánici

Věda a školy

V neděli bude jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti sněhové s přeháňkami. Noční teploty klesnou na –2 až –6 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 stupni. Foukat bude čerstvý severovýchodní vítr.

V pondělí bude převážně oblačno až polojasno. Noční teploty klesnou na  –4 až –8 stupňů Celsia. Nejvyšší denní vystoupají –1 až 3 stupně. I nadále bude foukat čerstvý severovýchodní vítr.

Také v úterý bude jasno až polojasno s nočními teplotami v rozmezí –4 až –8 stupňů Celsia a denními mezi –1 až 3 stupni. Povane čerstvý severovýchodní vítr.

Ve středu bude převládat jasno až polojasno. Noční teploty klesnou na –4 až –8 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 2 až 6 stupňů. Opět bude vát čerstvý severovýchodní vítr.

Reklama

Výběr článků

Načítám