Hlavní obsah

Na horách nasněžilo, hrozí závěje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Se sněhem na silnicích by měli v sobotu počítat řidiči ve výše položených oblastech Česka. Sníh začal padat už v pátek, třeba v Krkonoších do sobotního rána napadlo téměř 10 centimetrů. Sněžení se očekává i v sobotu. Až do večerních hodin zůstává v platnosti výstraha meteorologů před tvorbou závějí v některých horských oblastech.

Foto: ČHMÚ

Výstraha před sněhem

Článek

Na zbytky rozbředlého sněhu i namrzající vozovky si ráno musí dát pozor řidiči ve vyšších polohách Olomouckého kraje, kde byly v noci sněhové přeháňky. Silnice jsou hlavně v Jeseníkách sjízdné se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Sněhové přeháňky v noci zasáhly zejména Jesenicko a Šumpersko. Silničáři tam proto provedli chemický posyp. Na hlavních silničních tazích je v těchto horských okresech ráno rozbředlý sníh. Méně důležité cesty pokrývá vrstva ujetého sněhu s posypem, a to už od středních poloh.

Víkend přinese ochutnávku zimy

Počasí

Opatrnost je na místě i na silnicích v Moravskoslezském kraji, kde jízdu komplikují sněhové přeháňky. Silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech je kluzká a je na ní sníh.

Řidiči tam navíc musejí počítat se zdržením kvůli kamionu, který ráno silnici u Starých Hamrů zablokoval, přestože už od pátečních 05:00 mají do úseku mezi Ostravicí a Bílou vozidla nad 12 tun zákaz vjezdu. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Silnice I/56 vede v Beskydech kolem přehrady s pitnou vodou Šance a silničáři ji nemohou ošetřovat chemicky. Také na dalších silnicích v Beskydech, které se ošetřují inertním posypem, leží uježděný sníh. Na Opavsku mohou silnice namrzat.

Také ve vyšších polohách Královéhradeckého kraje v noci na sobotu sněžilo. V Krkonoších napadlo téměř deset centimetrů sněhu. Na Trutnovsku leží na silnicích sníh. Řidiči by při jízdě měli být velmi opatrní.

Teploty na horách klesly k minus pěti stupňům Celsia. V nižších polohách bylo dnes ráno kolem nuly a silnice tam byly po chemickém ošetření většinou mokré. Vyplývá to z informací silničářů, meteorologů a horské služby v kraji.

Na horách je také silný vítr, v sobotu zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Na Sněžce ráno podle informací polské horské služby vál vítr rychlostí kolem 70 kilometrů v hodině, byla mlha a viditelnost do 30 metrů.

Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Běžkař lyžuje v mlze 26. prosince 2019 v Bedřichově v Jizerských horách.

I část Pardubického kraje zasáhlo v noci na sobotu sněžení. Rozbředlý či ujetý sníh ležel ráno zejména na silnicích na Lanškrounsku, Žamberecku, Orlickoústecku a Svitavsku. Hlavní silnice v Pardubickém kraji byly ráno většinou vlhké. Vyplývá to z informací silničářů a meteorologů v kraji.

Výstraha ČHMÚ

Pro některé výše položené oblasti nadále zůstává v platnosti výstraha meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněhovými jazyky či závějemi. Jde o Liberecký kraj (okresy Jilemnice, Tanvald), Královéhradecký kraj (okresy Trutnov, Vrchlabí), Pardubický kraj (okres Králíky), Olomoucký kraj (okresy Jeseník, Šumperk), Zlínský kraj (okresy Rožnov pod Radhoštěm, Vsetín) a Moravskoslezský kraj (okresy Bruntál, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Krnov, Rýmařov, Třinec).

„Na horách na severu a zejména severovýchodě očekáváme až 15 cm nového prachového sněhu, v kombinaci s čerstvým větrem se budou vytvářet sněhové jazyky, v exponovaných polohách i závěje,” uvedli meteorologové v předpovědi na sobotu.

Nejvyšší teploty by se v sobotu měly vyšplhat na -2 až 2 stupně Celsia, v 1000 m na horách bude kolem -6 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám