Hlavní obsah

Martinův kůň je temně šedý. Po sněžení přijde citelné oteplení

Svatý Martin dorazil do Česka na koni nikoliv bílém, nýbrž temně šedém. Čekají nás především mlhy a nízká oblačnost. V Čechách bude i sněžit, ale případná bílá pokrývka nepřežije víkend, kdy budou teploty opět stoupat, a to až k 15 stupňům, řekla v pondělí Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

ŽIvě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 11. 11. 2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Svatý Martin přijel na mlze, v Čechách mrznoucí. Jako velmi silnou mlhu přitom označujeme dohlednost na 50 metrů. Pranostika říká, že sv. Martin přijíždí na bílém koni, když ale přijíždí na temnošedém, máme před sebou proměnlivou zimu,“ uvedla Honsová, podle které byla pranostika původně spojena spíše právě s mlhami. „Na bílém koni naposledy přijel v roce 2007, tehdy v tomto období už začala lyžařská sezona a jezdily vleky. V roce 2009 napadlo na Martina v Beskydech 40 cm sněhu,“ připomněla meteoroložka.

V pondělí ráno byla mlha v Čechách i mrznoucí, na Karlovarsku naměřili -4 stupně, zatímco na Ostravsku bylo v noci 5 stupňů. Přes den bude polojasno a skoro jasno výhradně v horských oblastech. „Kdo tedy chce sledovat přechod Merkuru přes Slunce, musí na hory, protože v nížinách se bude nízká oblačnost rozpouštět jen ojediněle,“ upozornila Honsová. Teploty v Čechách se přes den budou pohybovat mezi 1 a 4 stupni, na Moravě a ve Slezsku budou vyšší, a to mezi 4 a 8 stupni.

Merkur přejde před Sluncem. Vzácný úkaz se bude opakovat až za 13 let

Věda a školy

V úterý bude zataženo až oblačno frontální oblačností, postupně se od západu bude přidávat déšť. Kolem poledne by se v Čechách dešťové srážky měly od výšky 500 metrů začít měnit na sníh nebo déšť se sněžením. Na východě ale bude pouze pršet, a to včetně Jeseníků a Beskyd. Teploty v Čechách po ránu klesnou na 3 až -1, na Moravě, kde bude tepleji, na 7 až 5 stupňů. I přes den budou panovat velké teplotní rozdíly. Na západě ukážou teploměry 2 až 6 stupňů, na východě 8 až 12.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ilustrační foto

Ve středu bude zataženo až oblačno, na většině území s deštěm, v Čechách od 400 metrů se sněžením. Měl by foukat čerstvý vítr. Ráno se ochladí na 3 až -1, může se vytvářet i náledí. Na východě budou ranní teploty mezi 5 a 3 stupni. Maxima v Čechách dosáhnou na 2 až 6 stupňů, na Moravě a ve Slezsku na 5 až 9.

Čtvrtek bude stále bohatý na srážky. Čeká se oblačno až zataženo, občasný déšť nebo přeháňky, které budou ustávat až odpoledne. V Čechách budou srážky opět od nadmořské výšky 400 metrů sněhové. Ráno se budou teploty pohybovat mezi 2 a -2 stupni, na Moravě kolem 4 stupňů. Odpoledne se oteplí na 2 až 6 stupňů, na východě až na 8 stupňů.

V pátek bude zataženo až oblačno, srážky budou už jen dešťové. Ráno už bude i v Čechách teplejší s hodnotami mezi 6 a 2 stupni, na západě území ale budou klesat k nule. Maxima v Čechách 4 až 8 stupňů, na Moravě 6 až 10.

O víkendu bude opět panovat velká oblačnost, bude oblačno nebo zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Ranní teploty budou klesat k 6 až 2 stupňům, odpolední nejvyšší teploty budou šplhat v sobotu k 10 až 14 stupňům, na západě k 8 stupňům. V neděli půjdou maxima ještě výš a budou se držet mezi 11 a 15 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám