Hlavní obsah

Květen v Česku byl neobvykle chladný

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošní květen byl v Česku s průměrnou teplotou 10,9 stupně Celsia výrazně studenější než obvykle. Oproti normálu z let 1981 až 2010 bylo chladněji o 2,1 stupně. Od roku 1961 jde o desátý nejchladnější květen.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Muž v ochranné roušce běží za přívalového deště

Článek

Nejnižší průměrná teplota v květnu byla naměřena v roce 1991, tehdy to bylo 8,9 stupně. Poměrně chladno bylo i loni v květnu, průměr činil 10,7 stupně. Letos to bylo s průměrem 10,9 stupně podobné.

„Vyskytly se pouze dvě krátké epizody 8. až 10. 5. a 18. až 19. 5. s průměrnou denní teplotou nad hodnotou normálu. V těchto dnech se denní maxima teploty pohybovala na některých stanicích území nad letními 25 stupni Celsia,” informoval na svém webu Český hydrometeorologický ústav.

Naopak nejchladnější v porovnání s dlouhodobým průměrem bylo období od 12. do 15. května. Minimální teploty padaly v tomto období i pod nulu.

Množství srážek nevybočovalo z průměru, květen je obvykle jedním z nejdeštivějších měsíců v roce. Napršelo 74 milimetrů srážek, což je 107 procent průměru udávaného z let 1981 až 2010.

Teplo na severu

Chladný byl květen v celé Evropě, na jiných místech ve světě ale bylo naopak nebývale teplo, jak uvedla agentura DPA. Především na Sibiři, na Aljašce a na Antarktidě. To udělalo celosvětově tento květen nejteplejší od roku 1979.

Podle meteorologické služby Copernikus byla během minulého měsíce průměrná teplota celosvětově o 0,63 stupně vyšší, než je průměr z let 1981 až 2010.

Na Evropu se ženou bouřky, lijáky a vítr

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám