Hlavní obsah

Na Evropu se ženou bouřky, lijáky a vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropu čeká v blízkých dnech dramatické počasí, varují meteorologové na serveru severe-weather.eu. Oblast ovlivňují výrazné tlakové níže nad Velkou Británií a Skandinávií a s nimi spojené frontální rozhraní. Lze čekat výrazné teplotní rozdíly, intenzivní srážky a s nimi spojené přívalové povodně, bouře a silný vítr. Znát to bude i v Česku.

Foto: windy.com

Výrazná tlaková níže se nyní nachází nad Velkou Británií.

Článek

„Modely nad Alpami ukazují do poloviny příštího týdne déšť se srážkovými úhrny až 300 mm a poměrně intenzivní bouřky. Ty budou provázet přívalové srážky, kdy za malou chvíli spadne velké množství vody a hrozí přívalové povodně,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Nad severozápadní Evropou bude panovat větrné počasí.

Frontální rozhraní se bude vlnit také nad Českem a bude ovlivňovat počasí nejen o víkendu, ale zřejmě až do úterý. „Přinese velké teplotní rozdíly mezi západem a východem. Na západě republiky budou maxima kolem 15 stupňů Celsia, na východě naměříme až 26 stupňů,“ uvedla Honsová.

V Česku by mělo současně také vydatně pršet. „Za osm hodin by mohlo napršet až 30 mm, ovšem v bouřkách může spadnout 20 mm během několika desítek minut,“ řekla Honsová.

S tzv. frontálním rozhraním, které je vždy spojeno s vydatnějším deštěm a v letním půlroce s bouřkami, se nad Evropou setkáváme několikrát do roka. V poslední době ale nad Evropou spíše převládal tzv. anticyklonální charakter počasí, tj. sucho a málo oblačnosti, proto se nyní může toto počasí jevit jako extrémní.

Reklama

Výběr článků

Načítám