Hlavní obsah

Česko zkrápí přívalové lijáky s bouřkami. Na Žďársku se vylila Svratka

Novinky, ven, kub, bož
Aktualizováno

V důsledku bouřek a silných přívalových dešťů hasiči v sobotu vyjížděli k téměř pěti stům případů. Nejvíce práce měli ve Zlínském kraji. Museli zejména odčerpávat vodu a odstraňovat popadané stromy. Bouřky hrozí i v neděli, kdy může spadnout v Čechách a na Moravě až 80 milimetrů srážek. Kvůli vydatným lijáků stoupají hladiny některých řek. Svratka v Borovnici dosáhla na třetí povodňový stupeň a vylila se z břehů.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 13.6.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V obci Borovnice na Žďársku se večer hladina Svratky dostala na třetí povodňový stupeň, tedy na stav ohrožení. Podle starosty Edvarda Holeše je řeka rozlitá na loukách a ohrožený je jeden z obytných domů, situaci kontrolují hasiči. Výstrahu před vzestupem hladiny v Borovnici vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve 20:30, platí do půlnoci. Ve 21:20 klesla hladina na druhý povodňový stupeň.

„Jeden dům je ohrožený, hlídají to tady hasiči. Tady už jsme na to celkem zvyklí. I při stoleté vodě se to vyleje na louky a ostatní baráky jsou celkem daleko," řekl ČTK starosta. Situaci podle něho hlídají i hasiči z Pardubického kraje, který začíná přes silnici. "Máme hlášení od hasičů z Jihlavy, jsme v kontaktu s povodňovou komisí z Nového Města na Moravě, kdyby něco, budou se scházet, zatím to není nutné, je to na loukách, lidé nejsou ohroženi," řekl Holeš.

Hladina Svratky začala rychle stoupat v 19:30, kdy se její stav zvýšil z 83 na 171 centimetrů. Třetího povodňového stupně na úrovni 225 centimetrů dosáhla ve 20:20, vyplývá z informací na webu ČHMÚ.

Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a silnice, některé silnice a mosty mohou být uzavřeny. Řidiči by se měli vyvarovat jízdy autem přes povodňovou vodu. V podmáčených oblastech hrozí pády stromů, voda také může způsobit škody na majetku. Aktuální varování meteorologů můžete sledovat zde.

Hasiči hlásí na pět stovek zásahů

„Od 12 do 19 hodin jsme vyjeli k celkem 383 událostem v souvislosti se silnými bouřkami. Jednalo se převážně o čerpáni vody, odstranění stromů a zaplavené prostory,” uvedli hasiči na Twitteru. Do deváté večerní pak vyjížděli k další více než stovce zejména technických zásahů.

Nejvíce práce měli s následky prudkých bouřek a lijáků ve Zlínském kraji, Praze, ve Středočeském, Jihomoravském a Pardubickém kraji.

Původně platila výstraha před bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí pro celé území České republiky. Později meteorologové vyhlásili vysoký stupeň nebezpečí a rozšířili i dobu, po kdy hrozí nebezpečné jevy.

Od sobotního poledne do půlnoci platí výstraha před velmi silnými bouřkami pro Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj.

Nad Evropou o víkendu „exploduje vodní bomba“

Evropa

Ve Zlínském kraji zasáhly odpoledne silné bouřky především oblast Valašských Klobouk. Ve Štítné nad Vláří či ve Zlíně hasiči odčerpávali vodu ze sklepů a řešili ucpané kanalizace. „Zatím to není žádná velká kalamita. Co mám informace, jde hlavně o sklepy či garážové prostory, nejedná se o vnitřní prostory domů," řekla odpoledne ČTK mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Ve Valašských Kloboukách se vylilo po silných bouřkách koupaliště, v nedalekém Potči se voda dostala do sklepa hostince. Ve Věžkách na Kroměřížsku uletěla podle mluvčí hasičů střecha ze stavby rodinného domu.

Foto: HZS Zlínský kraj

Déšť zaměstnal hasiče na Zlínsku, kde je nejvíce postiženou oblastí Valašskokloboucko.

„Zasažena je především oblast Kloboucka, v terénu zasahují především dobrovolní hasiči. Vesměs se jedná o vyplavené kanály. Zatím to není žádná velká kalamita. Co mám informace, jde hlavně o sklepy či garážové prostory, nejedná se o vnitřní prostory domů," uvedla mluvčí hasičů.

V Žítkové v Bílých Karpatech hrozí po bouřce protržení hráze rybníka. Fronta směřuje dál k Olomouckému kraji. Ve Věžkách na Kroměřížsku uletěla podle mluvčí hasičů střecha ze stavby rodinného domu.

Praha: popadané stromy a zatopené podjezdy

V Praze hasiči vyjížděli k 66 případům. Nejčastěji odklízeli popadané větve a stromy, čerpaly vodu ze zaplavených sklepů nebo vyprošťovali auta uvízlá v zatopených podjezdech.

Zaplavený viadukt v Krči, voda pronikla během průtrže i do Thomayerovy nemocnice v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

V Lublaňské ulici v Praze 2 spadl strom na zaparkované osobní auto. V Thomayerově nemocnici v Krči zase přívalový déšť zatopil suterén RTG oddělení, uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka. „Nejvíce výjezdů bylo v Praze 4,” doplnil mluvčí.

Ve Vídeňské ulici budou hasiči podle něj vyprošťovat dvě osobní auta, která tam uvízla pod zatopeným viaduktem. „Situace se kolem 17:30 začala pomalu uklidňovat,” dodal Kavka.

Déšť u VrchlabíVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

Události související s deštěm řeší také hasiči v Libereckém kraji, převážně na Liberecku a Jablonecku.

„Odčerpáváme vodu ze sklepů rodinných i bytových domů. Z neprůjezdných komunikací odklízíme spadlé stromy,” uvedl HZS Libereckého kraje na Twitteru.

Přívalové deště a bouřky přidělaly práci také hasičům v Libereckém kraji. Nejprve se bouřka prohnala Libereckem a Jabloneckem, později se přesunula na Českolipsko. Před 20:00 hasiči odčerpávali vodu z několika zatopených domů v Novém Boru. V obci Skalice u České Lípy spadl na kostel svaté Anny vzrostlý strom. Ve Sloupu v Čechách likvidovali hasiči požár rekreační chaty po zásahu blesku.

Také v Pardubickém kraji voda při bouřce zaplavila domy a lámala stromy hasiči do 20:30 zasahovali u téměř 70 událostí. V Pusté Rybné na Svitavsku voda zaplavila několik domů, sklepů a garáží. Zranění hasiči neměli hlášeno. Kromě Svitavska bouře nejvíce zasáhla Pardubicko a také Orlickoústecko.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zatopený viadukt v pražské Krči.

Vysoký stupeň nebezpečí pak bude platit pro celé území v neděli – už od rána pro Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj, od 10. hodiny dopoledne i pro zbytek území. Výstraha vyprší v neděli ve 22 hodin.

Tvorba bouřek nad územím České republiky 13.6.2020Video: chmi.cz

„Očekává se výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 60 mm a kroupami. V opakovaných bouřkách může napršet v součtu i kolem 80 mm,” upozornili meteorologové.

Foto: ČHMÚ

Výstraha před velmi silnými bouřkami

Reklama

Výběr článků

Načítám